Égi jelenség

2022.11.08. 08:46

Teljes holdfogyatkozás lesz kedden – mit láthatunk ebből Nógrádban?

Különleges égi jelenséget tartogat a kedd éjszaka: teljes holdfogyatkozás lesz, idén utoljára. Két és fél évet kell várni majd a következőre.

Nool

Ma este úgynevezett lunar eclipse jelenségnek, azaz holdfogyatkozásnak lehetnek szemtanúi azok, akik a világ megfelelő részein figyelmesen kémlelik az égboltot. Magyarország, így Nógrád megye területéről nézve szinte észrevehetetlen lesz a jelenség; Új-Zéland, Alaszka, Kamcsatka, Japán vagy Hawaii lakóinak azonban nem mindennapi élményben lehet része. 

Az év utolsó teljes holdfogyatkozása lesz megfigyelhető november 8-án. Aki lemarad róla, legközelebb 2025. március 14-én figyelhet meg hasonlót – írja a téma kapcsán a VG.hu. A cikkben ők is hozzáteszik: rossz hír, hogy ha látni szeretnénk a keddi égi jelenséget, akkor nem elég kiállnunk az erkélyre. Még így is érdemes az égre tekinteniük este, ugyanis ha nem lesz felhő, akkor egy átlagos teliholdat figyelhetnek meg. A holdkelte ideje 16:03 és 16:25 között lesz ma este. 

Érdemes fotózásra készülni! 
A VG.hu felhívja a figyelmet: jó hír a fotózás szerelmeseinek, hogy ez még a napnyugta előtt pár perccel várható, így akár egy nagy panorámaképen is fotózható a két égitest, megfelelő kilátású helyszínről. Ha Önök is készítenek egy-egy jól sikerült képet a Holdról, küldjék el a [email protected] címre, hogy másokkal is megoszthassuk azokat! 

Alig egy hónapja számoltunk be arról, filmbe illő, ahogyan Komka Péter, az MTI nógrádi fotóriportere megörökített egy, a Hold előtt elhúzó repülőt. A képeket és a fotós további alkotásait itt láthatja: 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában