Fűtés

2022.11.29. 19:42

Összeköthetik a gyarmati kórház biomassza kazánházát az önkormányzati intézményekkel

A Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézetet fenntartó Országos Kórház Főigazgatóság jóváhagyta a biomassza kazánhoz való csatlakozást a Szent Erzsébet Idősek Otthona, a Nógrád Megyei Reménysugár Egyesített Szociális Intézmény és a környék társasházai számára.

L. J.

Csach Gábor, Balassagyarmat polgármestere

Forrás: Nool | Archív

Fotó: NMH

Ahogy arról korábban beszámoltunk: a gyarmati kórház biomassza fűtőműve rendelkezik szabad kapacitással. A fűtőrendszerrel a Nógrád Megyei Reménysugár Egyesített Szociális Intézmény és a Szent Erzsébet Idősek Otthona kényelmesen ellátható, illetve a környező lakótelepek közül a legjobban megközelíthetőeknek, úgy 700 lakása lenne még hozzá kapcsolható. 

Csach Gábor polgármester közösségi oldalán jelentette be, hogy a kórházat fenntartó Országos Kórház Főigazgatóság jóváhagyta a biomassza kazánhoz való csatlakozását a Szent Erzsébet Idősek Otthona, a Nógrád Megyei Reménysugár Egyesített Szociális Intézmény és a környék társasházai számára. 

– Csütörtökön megkezdjük a Szent Erzsébet Idősek Otthona összekötését szolgáló nagyságrendileg 70 millió forintba kerülő beruházás közbeszerzésének előkészítését. A következő fűtési szezonban már a gázárakhoz képest 20-30 százalékos megtakarítás várható, a biomasszát érintő 5 százalékos áfáról már nem is beszélve – írta a bejegyzésében a városvezető. Hozzátette, hogy a társasházak esetében felajánlják a segítségüket a megvalósítás érdekében, a közterületeket ingyenesen rendelkezésre bocsájtva a beruházás részére.

Csach Gábor a közleményében kitért arra is, hogy időközben megkapták hat nagyfogyasztó intézményük novemberi árait, amely a gázpiaci árak csökkenése miatt 618 forint lett köbméterenként, októberben ez még 931 forint volt.

– A gázárak már több mint egy hónapja beragadtak a 110-120 eurós Mwh (Megawattóra) árba, vagyis előreláthatólag ettől lejjebb már nem csökkennek a hazai árak sem. Sőt tavasszal, amikor kiürülnek az európai gáztározók, várhatóan megint elindul az árnövekedés. Emiatt decemberben dönt a képviselő-testület, hogy a jelenlegi 700 forint körüli, évente csökkenő, de fixált áron szerezzünk-e be energiát, vagy amíg ilyen hektikus a piac, maradunk a havi piaci árnál. Az úgynevezett menedékes fogyasztási helyeinken – 31 gázórán nagyságrendileg a fele fogyasztásunk – folyamatban van az energia közbeszerzése. Erről szintén decemberben dönt majd a képviselő-testület – közölte a polgármester. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában