Közlekedés

2022.11.15. 13:12

Örülnek a nógrádi autósok: januártól nem kell izgulni, ha otthon maradt a jogsi + videó

A legújabb információk szerint jövő év januárjától nem kell maguknál tartani a gépjárművezetőknek sem a jogosítványukat, sem pedig a forgalmi engedélyüket. Jelenleg 5-55 ezer forintig terjedő bírságot szabhatnak ki a rendőrök arra a személyre, aki ezen okmányokat nem tudja felmutatni.

Nagy Orsolya

Fontos hír fogadta kedd reggel az autósokat: 2023 januárjától módosulnak a rendeletek és a rendőrök már elektronikus formában ellenőrzik majd, hogy a megállított jármű részt vehet-e a forgalomban, vagy hogy a sofőrnek érvényes-e a vezetői engedélye. Mindez pedig azzal jár, hogy a sofőröknek nem lesz szükséges maguknál tartani sem a jogosítványukat, sem a jármű forgalmi engedélyét. 

Megkérdezünk néhány salgótarjáni autóst, hogy mit szólnak a bejelentéshez:

Az Origo.hu is beszámolt róla, hogy a változtatás kizárólag azokra vonatkozik, akiknek Magyarországon állították ki a jogosítványát, illetve a járművük is szerepel a magyar nyilvántartásban. 

– Vagyis, ha egy magyar sofőr külföldi rendszámú autót vezet, a jogosítványát nem, de az autó forgalmi engedélyét fel kell mutatnia a rendőrnek. Ugyanez vonatkozik a külföldi jogosítványokra is. Ha pedig külföldre utazunk, természetesen továbbra is fel kell mutatnunk a saját és járművünk okmányait – írta a Blikk nyomán az Origo.

– Nem minősül jogsértésnek 2023. január 1-jétől » a rendelkezéseknek megfelelő esetekben «, ha a jármű vezetője nem tartja magánál a jármű vezetésére jogosító vezetői engedélyt, valamint a jármű fogalmi engedélyét – számolt be a hír kapcsán közleményében az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK). A rendőrök ugyanakkor hangsúlyozzák, elengethetetlen, hogy minden szükséges feltételnek megfeleljenek az autósok. Részletes tájékoztatójuk IDE kattintva olvasható. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában