Egyedi ötlet

2022.11.18. 06:50

Nógrádi nevezetességek is díszítik a Palóc Pakli kártyalapjait

Igazán egyedi ötlettel rukkolt elő a Dejtáron élő tipográfus mester, Horváth Zoltán. Olyan kártyát készített, amelynek lapjain magyar nevezetességek, személyek találhatók, így a mi Nógrád megyénk örökbecsű kincsei is. Ez utóbbi miatt kapta a harminckettes gyűjtemény a Palóc Pakli nevet.

Nool

Horváth Zoltán olyan kártyát készített, amelynek lapjain magyar nevezetességek, személyek találhatók - köztük Nógrád megyei kincsek

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Két év szorgos munkájába telt, míg az idős férfi a háza alagsorában található „szakmai birodalmában” megalkotta művét.

– Az ötlet már nagyon régen megfogalmazódott bennem, de a megvalósítása nem volt valami gyors – számolt be a részletekről Horváth Zoltán. – Honnan is jött a késztetés? Több mint hatvan éve ultizom, egy állandó baráti társasággal a mai napig rendszeresen összejárunk, játékostársaim megállapítása szerint már elértem a tehetséges kezdő szintjét. Amit mi magyar kártyának hívunk, voltaképpen nem is a miénk, hiszen svájci legendahősök szerepelnek a grafikákon. Ez ihletett arra, hogy talán lehetne egy igazi magyar kártyát készíteni.

Palóc pakli Dejtár Horváth Zoltán 2022-11-16
A mester szerette volna, ha a magyar kártyát - az eredetin szereplő svájci legendahősök helyett - magyar nevezetességek és személyek díszítik
Fotós: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

A mester fejben már korábban összerakta kiket-miket formáz meg a lapokra, ez aztán menet közben is sokat változott. Több irányú kutatást végzett, igyekezett olyan képeket keresni, amelyek a köztudatban nagyon megmaradtak.

– A válogatás teljességgel szubjektív – folytatta a tipográfus. – Közel két éve kezdtem összerakni a lapokat. Mivel még aktív nyugdíjas vagyok, a megrendelésem teljesítései közben akkor csinálgattam, amikor elég időm maradt. Összességében vegyesen szerepelnek rajta a saját rajzaim, illetve neves képek egyszerűsített változatai újraértelmezett formában. Törekedtem arra, hogy a piktogrammok eredeti alakján ne változtassak, mert a zsugások szeme megszokott egy formát, és nem igazán tudnak elfogadni attól eltérőt. Az összes rajzot vektoros formátumban készítettem el, aminek előnye, hogy minőségromlás nélkül nagyítható, ugyanakkor kis mérettel bír.

De nézzük is meg, miket ábrázolnak a lapok:

A piros hetesen Lúdas Matyi, zöld párján Cinka Panna, a makkon Kinizsi Pál, a tökön Toldi Miklós látható. A nyolcasokon hazánk jellemző állatfajaival találkozunk: a gólyával, a fecskével, a pulikutyával és a szürkemarhával. A kilenceseken a váraink tárulnak elő: a drégelyi, a hollókői, a somoskői és a nógrádi, míg a tízesekre a középületek kerültek: az országház, az esztergomi bazilika, a lánchíd és a balassagyarmati régi vármegyeháza. Az alsók a betyároké: a piros Rózsa Sándor, a tök Sisa Pista, a makk Sobri Jóska, a zöld Angyal Bandi. A felsőkön történelmünk nagy személyiségei mutatkoznak: a piros II. Rákóczi Ferenc, a makk Széchenyi István, a tök Kossuth Lajos, a zöld pedig Attila hun fejedelem. A királyok sorában szerepel a piroson Hunyadi Mátyás, a makkon Szent László, a tökön Könyves Kálmán, a zöldön pedig Szent István. Végül az ászok: a piros Zrínyi Ilona, a tök Zrínyi Miklós, a zöld Mikszáth Kálmán, míg a makk Madách Imre. 

Palóc pakli Dejtár Horváth Zoltán 2022-11-16
Szubjektív módon válogatta össze a kártyákon szereplő grafikákat
Fotós: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

– Rengeteg megkeresést kapok, sokan érdeklődnek a különlegesség iránt. Manufakturális környezetben dolgozom, elsősorban nem  tömegtermeléssel számolok, de azért igyekszem majd kielégíteni az igényeket, és reményeim szerint egyre több kártyaasztalon jelenik meg a jövőben a Palóc Pakli – fejezte be gondolatait Horváth Zoltán.

Kollégánk a névadó

– Két éve jártam Horváth Zoltán műhelyében, és az interjú közben egyről-másról kedélyesen beszélgettünk, így került szóba köztünk a magyar kártya magyarosításának ötlete. Akkor javasoltam a mesternek, régi barátomnak, hogy nevezze el Palóc Paklinak a csomagot, mondván, azért nekünk mégis ez a vidék a lakhelyünk, és a lapokon is közismert nógrádi alakok, történelmi értékek villannak elő. Ez a kártya így már mindenképpen a miénk, Palócföldé lett. Nem mellesleg alliterál is a kifejezés, ami még hangzatosabbá teszi. Rendkívüli módon örülök, hogy a névadásban ilyen formában közrejátszhattam – mondta nyugat-nógrádi munkatársunk, Hegedűs Henrik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában