Biztonság

2022.11.18. 17:31

Nem bontják el teljesen a gyarmati Madách-hidat – utánajártunk, mi az oka!

Valóban elbontják teljesen a Madách-hidat az Ipolypart úton? Ez a híresztelés terjedt el a minap a városban, különösképp a piacon és néhány szórakozóhelyen, mondván valóban ilyen munkálatokat tapasztaltak az arra járók a folyó felett egykor ívelő átkelőhelynél. Ám mindez nem igaz, csak közlekedésbiztonsági okokból megrövidítik.

Hegedűs Henrik

Közlekedésbiztonsági okból van szükség a híd megrövidítésére

Forrás: Nool

Fotó: Ember-Lukács Zsófia

Az Ipoly felett áthaladó, eredetileg fából készült kishidat még a tizenkilencedik század vége felé emelték, aminek egyik oka az volt, hogy a börtönből a rabokat így egyszerűbben átkísérhették a fegyőrök a túlparti Márton-hegyen húzódó földekre és gyümölcsösökbe dolgozni. Trianon után lezárták, később a Felvidék egy részét visszaadó első bécsi döntést követően rövid időre újra megnyitották, ekkor kapta meg ma is látható szerkezetét. A folyót az 1960-as évek végén szabályozták, jelenlegi medrébe terelve, de a híd megmaradt mementóként, mutatva az utókornak merre csordogált egykor az Ipoly.

Amikor beindultak a Zöld Csiga fantázianevet kapó megújítási program munkálatai, az Ipolypart úton kelet-nyugati irányban haladó kerékpárútnak és a gyalogos tanösvénynek az útjában állt a csonka híd. Ráadásul itt az aszfaltszakasz igen szűkre szabott szélességű, eddig is zavarta a gépkocsival közlekedők beláthatósági lehetőségeit. Ám arról szó sem lehet, hogy teljesen elbontsák az egykori átkelőt.

balassagyarmat zöld csiga építkezés munkálatok
Zajlanak a munkálatok a területen
Fotós: Ember-Lukács Zsófia / Forrás: Nool

– Akadt olyan szakember, aki javasolta a teljes elbontást, de az önkormányzat mereven ragaszkodik a maradásához, hiszen történelmi értéket képvisel, ráadásul trianoni mementó is, amelyet feltétlenül meg kell őrizi az utókornak, de elengedhetetlen, hogy némiképp hozzányúljunk – fejtette ki a városvezetés álláspontját megkeresésünkre Csach Gábor polgármester.

– Mindössze az első pillérét távolíttatjuk el, ezzel mintegy nyolc méterrel lesz rövidebb a híd. A második pillérhez egy lépcsős feljárót csatoltatunk, így mindkét oldalról megközelíthető lesz, mintegy közösségi térként szolgálva a kirándulóknak, a fiataloknak. A kurtítás következtében egyrészt kényelmesen elfér majd előtte a készülő kerékpárút, illetve a tanösvény gyalogjárda, máskülönben pedig az ott áthaladók is jobban belátják ezentúl az Ipolypart út eme szakaszát. A fák árnyékában egy kis pihenőparkot is kialakítunk. Természetesen visszatesszük Szabó Lőrinc emléktábláját, amint befejeződik a kivitelezés – hangsúlyozta Csach Gábor.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában