Oltás

2022.11.06. 15:31

Megérkeztek az influenza elleni vakcinák Nógrádba: a háziorvosoknál lehet kérni a védőoltást

Megérkezett szűkebb hazánkba az influenza elleni oltóanyag – közölte a Nógrád Megyei Kormányhivatal népegészségügyi szakterülete.

Nagy Orsolya

A szezonális influenza ellen még február végén sem késő beadatni a védőoltást

Forrás: Nool | Archív fotó

Mint arról beszámoltak: a védőoltás beadatására a háziorvossal történt időpontegyeztetés után a rendelőkben van lehetőség, de az influenza elleni vakcinát a koronavírus ellenivel együtt is fel lehet venni a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház oltópontján keddenként és péntekenként.

A kormány az idei évben a kockázati csoportba tartozók védőoltásához térítésmentesen biztosítja a vakcinát a megfelelő mennyiségben.

A kormányhivatal kiemelte, hogy a súlyos kórházi ellátást igénylő megbetegedések és az influenza okozta halálesetek megelőzésének leghatékonyabb módja a védőoltás.

– A 3Fluart elnevezésű oltóanyag három esztendős kortól adatható be, a fél év és három év közötti gyermekek részére azonban más típusú oltóanyag áll rendelkezésre. Influenza elleni vakcina fél éves kor alatt pedig nem adható. A kisgyermekeket a családtagok leginkább úgy tudják megvédeni a vírussal szemben, ha ők beadatják maguknak a vakcinát – fejtette ki a kormányhivatal.

Hozzátették: az olthatóságról minden esetben az orvos dönt, és mindegyik beadása előtt van kikérdezés és vizsgálat. A vakcinát mielőbb érdemes felvenni, a védettség a beadatástól számított két hét múlva alakul ki.

A szezonális influenza elleni védekezés jelenleg ismert leghatékonyabb eszköze a védőoltás, amely biztonságos, és egyben segíthet elkerülni a kellemetlen tüneteket okozó, esetenként súlyos szövődményekkel járó betegséget. Feketéné dr. Zeke Ildikó megyei tisztifőorvos arra kér mindenkit, hogy keresse fel háziorvosát, és tegyen önmaga, illetve családja egészségének védelméért.

Mint azt közölték: a Nógrád Megyei Kormányhivatal az idén is több megyei háziorvos közreműködésével összegzi az adatokat az influenzaszerű megbetegedésekről, valamint az egyéb akut légúti fertőzések számáról és lakosságarányáról is. A háziorvosok egy része pedig vizsgálati mintákat is küld a Nemzeti Népegészségügyi Központ Légúti Vírus Osztályára, hogy az influenza és az egyéb légúti vírusok – köztük az új koronavírus  – terjedéséről, típusáról is információt gyűjtsenek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában