Programajánló

2022.11.10. 20:01

Mulatnak Márton napján: libában gazdag hétvége előtt áll Nógrád megye

Számos program várja az érdeklődőket Nógrád megyében a hétvégén. A legtöbb településen már pénteken megrendezik a Márton-napi eseményeket.

Fodor Orsolya/Lászlók Judit

Hollókőben évről évre nagy sikere van a Szent Márton-napi Vigasság nevet viselő rendezvénynek

Forrás: Nool archívum

Hagyományos Szent Márton-napi jótékonysági libavacsorát rendeznek Szentkúton november 12-én, szombaton. A vendégek között köszöntik majd Bán Jónás atyát és két munkatársát a kárpátaljai Nagyszőlősről, akik felvázolják az ottani helyzetet. A befolyt összeggel a Kárpátaljai Ferences Misszió Alapítványt támogatják, hogy enyhítsék a háború okozta károkat.

Salgótarjánban szintén szombaton rendhagyó advent előtti gálaműsorra készül a Nógrád Táncegyüttes. Az előadásokat 15 és 18 órakor tartják. A színpadon azt a különleges koreográfiát mutatják be a táncosok, amelyet a nyár folyamán a Lengyelországban megrendezett Beszkidek Nemzetközi Folklórfesztiválon a nemzetközi szakmai zsűri díjjal jutalmazott.

Galgagután a Márton napja egyet jelent a falu búcsú ünnepével, amelyhez kapcsolódóan november 12-13-án szórakozási lehetőségek várják a helyieket. A szombati rendezvényen a kicsik és a nagyok egyaránt ingyenesen körhintára és kisvasútra ülhetnek. Vasárnap a megszokott helyen kirakodó vásár portékái közül válogathatnak az érdeklődők.

Pásztón Márton-napi lámpás felvonulást szervez Zsigmond Király Általános Iskola az intézménybe járó diákok és szüleik részére november 11-én, pénteken. A résztvevők – a saját készítésű lámpásaikkal – az iskola udvaráról indulnak 18 órakor.

Erdőtarcsán Márton-napi nótázást rendeznek november 11-én, pénteken, 14 órakor A jókedvről Bohács István aranykoszorús nótaénekes gondoskodik majd a faluházban.

Hollókőn immár 13. alkalommal rendezik meg a falu védőszentjének ünnepét, a Szent Márton-napi Vigasságot november 12-én, szombaton. 

Mátranovákon Márton-napi rendezvényt szervez a település önkormányzata a Május 1. Művelődési Ház munkatársával november 11-én, pénteken, 15 óra 30 perctől az intézmény udvarán. A programokra várják a település lakóit, akiket megvendégelnek libazsíros kenyérrel, forró teával és forralt borral is. Jótékonysági sütivásár is lesz a helyszínen, amelynek a bevételét a gyerekekre fordítják.

Balassagyarmaton szintén pénteken tartják a Márton-napi felvonulást 16 és 18 óra között. A rendezvény miatt a Rákóczi fejedelem és a Bajcsy-Zsilinszky út egy szakaszát lezárják. Az autóbuszok a felvonulás ideje alatt az Ady Endre úton közlekednek.

Alsópetény önkormányzata közösségi oldalán közölte, hogy november 12-én, szombaton 17 órakor Márton-napi felvonulást tartanak. A gyülekezőt 16 óra 30 perctől tartják a kultúrház udvarán. A felhívás szerint amennyiben valakinek nincs lámpása az 16 órától készíthet egyet a kultúrházban egy minifoglalkozás keretein belül. A felvonulás végén a lámpásokkal díszítik majd fel a kultúrház előtti fát. A szervezők forralt borral, teával és zsíros kenyérrel is kedveskednek a résztvevőknek. 

Két napon át tartó vigadalmat tartanak Vizsláson Márton napja alkalmából. Sándor József, a község polgármestere elmondta: pénteken és szombaton is eseményekkel készülnek a szenthez köthető ünnepre.

Nógrádsipek önkormányzata közösségi oldalán adta hírül, hogy november 11-én, pénteken 18 órától Márton-napi mulatságot rendez a Szikra Teraszon. A közlemény szerint a szervezők lámpás felvonulással, vidám zenés-táncos előadásokkal, mesével és utcabállal várják majd az érdeklődőket. 

Nógrád önkormányzata Facebook-oldalán közölte, hogy a Nógrád Várának Megmentéséért Alapítvány és a Nógrádiak Nógrádért Egyesület közösen rendez lámpás- és fáklyás felvonulást november 12-én, szombaton. A felvonulás 16 óra 30 perckor indul a művelődési háztól a várba. Ezután 17 órakor tűzzsonglőr bemutatót tekinthetik meg a résztvevők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában