NAV

2022.11.23. 15:50

Kiderült a turpisság: cipőkkel csaltak adót a webshop üzemeltetői

A webshop cipőkkel csalt áfát.

Nool

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kockázatelemzéssel jutott el egy webshopig, ami egy nemzetközi cég munkatársaitól kedvezményesen vásárolt fel a cipőket. Ezeket értékesítették tovább, csaknem 18 millió forintért – tájékoztatta szerkesztőségünket a NAV Nógrád Megyei Adó- és Vámigazgatósága.

A NAV közleménye szerint egy neves sportmárka alkalmazottai a cég termékeiből kedvezményesen vásárolhattak. Bolti áron 30 százalékos, online 44 százalékos kedvezménnyel vehették meg a termékeket, mennyiségi korlátozás nélkül. A webshopot üzemeltető cég kitalálta, hogy az alkalmazottaktól megveszi ezeket a kedvezményesen vásárolt lábbeliket, így sokkal nagyobb haszonnal tudja továbbadni a termékeket. Ezzel elkerülték áfa nagy részének befizetését is.

A használt termékek eladásakor ugyanis különbözeti áfát kell fizetni, ami sokkal alacsonyabb az általános adókulcsnál. A cég ezzel elérte, hogy a levonható adóját is figyelembe véve, minimálisra csökkentse a befizetendő áfát, a különbözetet pedig megtartotta.

A NAV kockázatelemzést végzett a cégnél. Az Online Számla rendszer és az áfa-bevallások összevetése után gyorsan kiderült a turpisság.

Az ellenőrzéskor az is kétségessé vált, hogy a társaság önszántából megfizeti-e az adókülönbözetet, ezért a NAV ideiglenes biztosítási intézkedést rendelt el. Ez hatott, és a cég 18 millió forintnyi követelést fizetett meg az államháztartásnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában