Munkaerőpiac, gazdaság

2022.11.10. 14:42

Hárommilliárd forintból fejlődhet Nógrád megye foglalkoztatási helyzete

Szűkebb hazánk foglalkoztatásának fejlesztésére több mint 3 milliárd forintot fordíthat konzorciumi partnereivel Nógrád Megye Önkormányzata a következő hat évben. A Nógrád megyei foglalkoztatási paktum Plusz célja elsősorban kétezer munkavállaló elhelyezkedésének segítése a helyi munkaerőpiacon, emellett képzések szervezésével és a helyi vállalkozók támogatásával is a megye gazdaságát erősítenék.

Gulyás Edina

Skuczi Nándor adott tájékoztatást a Szentkúton megtartott foglalkoztatási rendezvényen

Forrás: Beküldött fotó

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében a megyék foglalkoztatási együttműködéseket, úgynevezett paktumokat hoznak létre annak érdekében, hogy területükön a foglalkoztatás bővítése céljából megindítsák a párbeszédet a munkaerőpiac szereplői között. A paktumok keretében foglalkoztatási stratégiát és akciótervet alkotnak, támogatják a vállalkozások munkahely-teremtési kezdeményezéseit, az önfoglalkoztatóvá válást, illetve munkaerőpiaci szolgáltatásokkal munkaadói igényekre induló képzésekkel segítik a munkát keresőket. A projektek kertében továbbá olyan gazdaságfejlesztési tevékenységek valósulnak meg, amelyek elősegítik az új munkahelyek létrejöttét. 

Nemzeti kegyhelyünk adott otthont ma a Nógrád megyei foglalkoztatási paktum Plusz nyitókonferenciájának, amelyet dr. Szabó Sándor, a Nógrád Megyei Kormányhivatal főispánja nyitott meg. Kiemelte: egy évvel korábban zárult le szűkebb hazánkban egy hasonló program, aminek sikerét bizonyítja, hogy annak keretében közel háromezer nógrádi munkarőpiaci helyzete javult. Mint mondta, bízik abban, hogy a következő hat évben is legalább ilyen eredményesen sikerül megvalósítani a jelenlegi projektet. 

A szakmai konferenciát követő sajtótájékoztatón Skuczi Nándor, a megyei közgyűlés elnöke ismertette a paktum részleteit. 

– Nógrád Megye Önkormányzata, mint fő kedvezményezett a Nógrádi Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft., valamint a Nógrád Megyei Kormányhivatal, mint konzorciumi tagok, 3 milliárd 204 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesültek az Európai Szociális Alap Plusz, valamint a hazai költségvetés által biztosított forrásból – fogalmazott Skuczi Nándor. – Az összeg az elkövetkezendő hat évben a megye foglalkoztatásának fejlesztését célozza.

Mint mondta, elsődleges cél, hogy közel kétezer munkavállaló elhelyezkedését segítsék a megyei munkaerőpiacon. A célcsoportok a szakképzettséggel nem rendelkező nem alacsony iskolai képzettségűek, a tartósan, legalább hat hónapja regisztrált álláskeresők, az inaktívak, valamint a közfoglalkoztatásból három hónapon belül kilépők. Az elnök arra is kitért: reményeik szerint képzéseket is indítanak majd a paktum keretein belül, ugyanis fontos, hogy fejlesszék magukat az itt élők, hiszen a vállalkozások a jól képzett munkaerőt keresik. 

Skuczi Nándor
Skuczi Nándor, a megyei közgyűlés elnöke ismertette a paktum részleteit
Forrás: Beküldött fotó

– A megye önkormányzata elkötelezett szűkebb hazánk gazdaságának fejlesztéséért, annak érdekében, hogy helyben tudjanak dolgozni az itt élők – húzta alá Skuczi Nándor, hozzátéve: – Ebben a vállalkozók az elsődleges partnereink, hiszen ők biztosítanak megélhetést megyénk lakóinak. Éppen ezért mindent meg kell tenni a vállalkozások eredményes működésének segítéséért, mivel az ő adóforintjaiknak köszönhetően működik a közszféra. 

A közgyűlés elnöke azt is hangsúlyozta: a paktum megalapításával a másodlagos cél, hogy azok a fiatalok, akik az ország más pontján, vagy valahol a nagyvilágban keresték eddig a boldogulást, visszatérjenek a megyébe. Ehhez olyan gazdasági környezetet kell teremteni, ahol vannak alternatívák és a megfelelő színvonalú bérek garantálják a családok biztos megélhetését. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában