Jegyzet

2022.11.29. 10:52

Felelőtlenség

Ha találunk valamit, adjuk le a helyi önkormányzatnál – Lászlók Judit jegyzete

Gulyás Edina

Mindig is úgy gondoltam, hogy nekünk embereknek állampolgári kötelességünk visszaadni a talált tárgyakat a tulajdonosának, vagy legalábbis mindent meg kell tennünk ezért. Hozzáteszem, persze ezt a Hatályos Polgári Törvénykönyvünk is szabályozza. 

Sajnos, azonban egyre többször tapasztalom, hogy a jó szándék nem feltétlenül jár együtt a felelősségteljes viselkedéssel. Ugyanis a közösségi média csoportjaiban gyakran találkozom olyan bejegyzésekkel, amelyben valaki részletezi, hogy hol és mikor talált egy személyigazolványt vagy éppen egy bankkártyát. Erről természetesen mellékel egy fotót is. Jobb és, sajnos ritkább esetben nem látszanak a tulajdonos adatai, viszont nagyon sokszor előfordul, hogy ezek az adatok nyilvánosan mindenki számára elérhetővé válnak. Azt pedig már régóta tudjuk, hogy ami az internetre egyszer kikerült, az ott is marad.

Éppen ezért azt gondolom, hogyha találunk valamit, akkor járunk el helyesen, ha leadjuk az adott helyszínen, vagy a település önkormányzatánál. Feltehetőleg a tulajdonos is itt keresi majd először. Ezt követően pedig ha a közösségi médiában szeretnénk közzétenni egy bejegyzést, akkor elég ha megmondjuk, hogy mit találtunk és hol adtuk le, illetve ha tudjuk az illető nevét, akkor esetleg azt még beleírhatjuk. De ha nem így döntenének, akkor is érdemes a tulajdonos adatait kitakarni, ezzel is védve őt a visszaélésektől. Gondoljunk arra, hasonló helyzetben mi mennyire örülnének annak, ha a személyes adataink mások számára is nyilvánossá válnának.

 

Címkék#jegyzet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában