Hagyományőrzés

2022.11.26. 08:27

Dejtáron, Patakon adományokkal segítettek az Amerikában élő leszármazottak

Ismét hazatértek a múlt század elején Amerikába kivándorolt, dejtári és pataki származású Imre házaspár Ohio államban élő utódai.

Hegedűs Henrik

A leszármazottak unokái felpróbálták a híres dejtári népviseletet

Forrás: Nool

Fotó: Facebook

A leszármazottak jóvoltából négy évvel ezelőtt megújult a család által építtetett kápolna, most pedig adományokkal segítik a helyi hagyományőrzést.

Az első világháború vérzivatara és a sanyarú életkörülmények elől menekülve távozott Magyarországról a pataki származású Imre Gábor és felesége, a dejtári Farkas Mária. Miután letelepedtek és megállapodtak új hazájukban, nem feledkeztek el az otthoniakról sem. Összegyűjtött pénzükből 1923-ban a pataki faluhatárban, az Érsekvadkertre vezető út mentén kis kápolnát építtettek. A házaspár a gyermekeinek és később az unokáinak is sokat mesélt Magyarországról, őrizve a nyelvet is: házukban nyelvünket használták egymás közt.

Az Ohio államban található Toledo városában élő unokák, Imre Kati és Zsuzsi négy évvel ezelőtt férjeik társaságában, népes rokonságtól övezve látogattak másodízben haza. A polgármester kalauzolásával megtekintették a közel százesztendős, takarosan rendben tartott kápolnát, megismerkedtek a körülményekkel, azzal, hogy a két községben élő emberek hogyan élik a mindennapjaikat, milyen vívmányokkal gazdagodtak a települések.

Nemrégiben a két hölgy ismét hazatért, méghozzá Kati gyermeke, Stephen Pollauf kíséretében. A Dejtári Hírmondó beszámolója szerint nem csak a rokonok felkeresésére érkeztek, hanem élénken érdeklődtek az itt található népi értékek iránt is. Megtekintették a tájházat és magukra öltötték elődeik viseletét, megcsodálták milyen kincseket is rejtenek a korabeli tisztaszobák. Luspay Kálmán egykori kántortanító emlékkiállítását is megtekintették. A további sikeres tevékenységhez adománnyal is megtisztelték a hagyományokat őrző helyieket: ezt az értékfeltáró munkában használják fel a jövőben.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában