Advent

2022.11.26. 21:25

Az Úrra vár a szívünk, őbenne minden örömünk: fellobban a hit lángja a nógrádi családok koszorúin

Advent első vasárnapját ünnepeljük ezen a hétvégén, figyelmünk pedig a koszorú első lila gyertyájára irányul, a hit fényére. Ünnepi készületünket a kezdeti sötétségben egy, majd minden héten egyre több gyertya fénye teszi teljessé, mígnem karácsonyra az ünnepi fények is felgyúlnak a Megváltó születését köszöntve. 

Veszelovszki Balázs

Vasárnap az első, lila gyertyát gyújtjuk meg az adventi koszorún

Forrás: Nool.hu

Fotós: Shutterstock

A vasárnapi ünnep egyfajta hitvallás is lesz. Meggyújtjuk a koszorú első fényét, összegyűlünk, imádkozunk, éneklünk, hitünkről is tanúságot teszünk. Téged vár epedve a halandók lelke – hangzik majd el a vasárnapi szentmiséken és az ünnepi gyertyagyújtásokon a fohász, a jól ismert adventi énekünk, ami a várakozást énekli meg, de előre is mutat, karácsony felé. 

Várakozásunk lényegét is összefoglalja: „adventus domini”, azaz úr eljövetelére várás, ami az advent latin megfelelője. A Megváltó érkezésének várása, Jézus születésének, a Szeretet földre szállásának ünnepére készülünk. Kell-e nagyobb lehetőség, hogy négy héten át szívünket-lelkünket összeszedve köszönthessük az értünk megszülető Megváltót, és szeretetét átadhassuk? 

Az idei advent sem szól másról sokak számára, mint a pénz elköltéséről, ezáltal a várakozás kiüresítéséről, a valódi értelemtől való elvonatkoztatásról, az ünnep lényegének elfedéséről. A kereskedelemben már több hete villogó karácsonyfák, ünnepi díszbe öltöztetett polcok, jelentés és tartalom nélküli, idegen karácsonyi dalok uralják a bevásárlóközpontokat, ezzel is az ünnepre fókuszálva gondolatainkat. 

De valóban az ünnepre irányítják a figyelmünket? Nem arról van-e szó, hogy gazdasági hasznot remélnek egy időszaktól, amelyhez csak kísérőjelenségként használják a díszeket, a fényeket és a zenét? Alighanem igen, pontosan ez történik most, és a sok-sok impulzus között elcsábul az ember, és nagyon is a földiekre irányítja a figyelmét, pedig nem arra, hanem az égiekre kellene figyelnünk. Van-e ebben a várakozásban bármi is, ami az ünnep igazi lényegéről szól? Meg tudom-e érteni, meg tudom-e élni ebben a karácsonyi készületet? Mindannyian tudjuk a választ: ha valóban meg szeretném érteni, meg szeretném élni, ne itt keressem az ünnepi tartalmat. 

Miről is szól akkor advent? Tegyük fel majd a kérdést advent első vasárnapján, hiszen a valódi üzenetet keressük, gondolataink és jó cselekedeteink által készülünk az ünnepre. Csillogó fényekről, ünnepi díszekről, semmitmondó karácsonyi zenékről szól a várakozás? Netalántán összemossuk karácsony ünnepét a várakozással? Nem jó úton járunk, nem ez az ünnepi készület valódi lényege. 

A karácsonyt megelőző napok a bűnbánat, a várakozás, az imádságos istenkeresés és a jó cselekedetek napjai kell legyenek. És a hétről hétre egyre nagyobb fényé. A hité, a reményé, az örömé és a szereteté.

A múlt hétvégén a fővárosban is megnyitott az adventi vásár, a sült gesztenye, a rétes, a kürtőskalács, a forralt bor, a szép kézműves termékek, a díszes karácsonyfa azonban eltörpültek a Szent István-bazilika falai előtt, az olykor hangosabb zenét elnyomta a misére hívogató harangszó. Utunk a séta és az ünnepváró illatok, ízek előtt a templomba vezetett, imádságra és tiszteletre. Több volt ez, mint egyszerű látogatás. Ima szeretteinkért, tiszteletadás első szent királyunk ereklyéje, nemzeti jelképünk előtt.

Elsőként a templomba hívó harangszó és a templomi fények, majd az imádság szavai, és a hatalmas falak közötti feleszmélés: Isten hatalmassága, Szent István nagysága, a földi ember parányisága. A fohászba mindent belefoglaltunk, a hálaadásba mindent letettünk. Így, az egyházi év végén, a leghatalmasabbnak, a királynak. S lám, mert e sorok írója is ember, utána következett a vásár illata, íze, színe, hangja, minden, ami a várakozáshoz hozzátartozik. Mert emberek vagyunk, de keresztények is. A kettő együtt jár, ezt sosem feledhetjük. 

Régi újságokat lapozgatok, feljegyzéseket olvasok, visszaemlékezéseket hallgatok az idén százéves Salgótarján első negyedszázadáról, ezt teszem már több mint két évtizede. Megelevenednek a város akkori vezetői, magam előtt látom a papságot, a híveket, mindenkit, akiket a lapokon láthatok. Valami más tárul elém, mint amit napjainkban megélünk. Középpontban volt a hit, az egyház, az Isten, összefogott a társadalom, esteket rendeztek, gyűjtöttek és szerveztek, ünnepségeket tartottak, köszöntöttek és búcsúztak, megálltak és elindultak. Másként éltek, másként készültek, másként ünnepeltek. És nemcsak karácsonykor. Lassabb volt az élet, őszintébbek a pillanatok, gazdagabb a tartalom, igazabb a mondanivaló. Háttérbe szorult minden, ami szükségtelen, előtérbe került a legszükségesebb. Ezt az egyszerűséget kellene újra megtanulni, hogy ezzel tudjunk belépni karácsony szent ünnepébe. Hiszen a betlehemi istálló is erről az egyszerűségről szól. És a mi ünnepünknek is erről az egyszerűségről kellene szólnia. 

Fogadjuk meg advent kezdetén, hogy 2022-ben valóban a hit, a remény, az öröm és a szeretet fényeivel készülünk karácsonyra, megkeressük az egyszerűséget az ünnepi várakozásban, nem maradunk el a jó cselekedetekben, és az imádságainkat is felajánljuk a várakozás ideje alatt. Nem baj, ha minden évben megpróbáltuk, de eddig nem sikerült! Ha hittel indulunk neki, az idén bizonyosan sikerülhet. 

Adja a Jóisten, hogy a betlehemi jászolhoz vezető képzeletbeli utunkat az adventi fények sokasága tegye teljessé, és hogy jó cselekedeteinket, imádságainkat és a várakozás örömteli napjait oda tudjuk tenni a jászol elé karácsony szent ünnepén. Legyen az adventi időszak mindannyiunk számára a tartalmas várakozás napja, ugyanakkor engedjük azt is, hogy a fények, illatok, a várakozás profánabb hangulata is megérintsen, nem háttérbe szorítva a várakozásunk valódi lényegét. A kedves ének oly egyszerűen és szépen összegzi az advent lényegét, énekeljük és imádkozzuk minél többször az ünnepi várakozás alatt: „Az Úrra vár a szívünk, őbenne minden örömünk.” 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában