Úton

2022.11.03. 11:19

Újabb útszakaszok újulnak meg Nógrádban

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében mintegy százhatvan kilométernyi mellékút fejlesztése valósul meg országosan a Magyar Közút Nonprofit Zrt. beruházásában. Nógrád megyében az elmúlt négy évben több mint huszonhét kilométernyi útszakasz újult meg a fenti programban, idén és jövőre újabb két helyszínen, hét kilométer korszerűsödik.

Gulyás Edina

Magyar Közút Nonprofit Zrt. beruházásában 160 kilométernyi mellékút fejlesztése valósul meg országosan 89 szakaszon, közel 32 milliárd forint értékben. A projektet a társaság a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP), európai uniós vissza nem térítendő támogatás segítségével valósítja meg. Eddig 21 útszakaszon 31,47 kilométernyi út újult meg, további 16 szakaszon jelenleg is zajlanak a munkálatok. 

– A program keretében az elmúlt években több alprogramon keresztül 241 út, 592 kilométernyi szakasza újulhatott meg, összesen 65 milliárd forint értékben – tájékoztatott a társaság. – A jelenlegi, úgynevezett maradványkeretből megvalósuló országosan 160 kilométernyi fejlesztés jelentős része már idén elindult, illetve elindul, de lesznek a jövő évre áthúzódó munkák is. 

Számos nógrádi útszakasz korszerűsödött

Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője megkeresésünkre arról tájékoztatott, hogy Nógrád megyében 2018 óta több mint 27 kilométeren újult meg 17 összekötő vagy bekötőút. A korszerűsített szakaszok között van egyebek mellett a mátraverebélyi bekötőút, a Salgótarjánt Zabarral, a Kisbágyont Palotással és a Csécsét Pásztóval összekötő út is. Ezeken a szakaszokon burkolatmegerősítéses technológiát használtak a szakemberek. Mint mondta: szintén a fenti program keretében készül majd el a Szécsényt Pásztóval, valamint az Aszódot, Verseggel és Szarvasgedével összekötő út is, több mint hét kilométer hosszan. 

– A TOP program támogatási forrásaiból megvalósuló projektekben közös, hogy a felújítások részeként a szakemberek az érintett szakaszokon új padka építéséről is gondoskodnak. De nemcsak az út, hanem annak környezete, az árkok, átereszek is megújulnak, illetve a forgalomtechnikai elemeket is kicserélik vagy felújítják a kivitelezők, vagyis megtörténik a KRESZ-táblák cseréje, és új tartós burkolati jelek festése is – ismertette a társaság. 

Biztonságosabbá válnak az utak

A beruházások megvalósulását követően általánosságban elmondható, hogy nő a forgalombiztonság és jelentős mértékben javul az út szolgáltatási színvonala az érintett szakaszokon. Egy-egy hasonló fejlesztéssel pedig nem csak az adott útszakaszon közlekedők nyernek, ugyanis a felújításokkal felszabaduló üzemeltetési forrásokat így más szakaszokon tudják a Közút szakemberei hasznosítani, hogy ott is megfelelő utazási körülményeket biztosíthassanak az autósok számára.

Nógrád Megyéért Díjat vehetett át a közelmúltban Lehel Zoltán, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatója, aki kiemelkedő tevékenységével hozzájárult szűkebb hazánk fejlődéséhez. Ennek apropójából beszélgettünk vele korábban:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában