Fontos a megelőzés!

2022.11.10. 06:50

Movember Nógrádban: évente 1500 férfi veszíti életét prosztatarákban

Világszerte a férfi egészség kerül a középpontba az ősz utolsó hónapjában. A hagyományok szerint a Magyar Rákellenes Liga, illetve annak Salgótarjáni Alapszervezete is csatlakozik az akcióhoz, ők is hirdetik: ha november, akkor Movember! A számok tanulsága alapján a férfiak hajlamosabb elhanyagolni az egészségét, emiatt pedig közel hét évvel kevesebb a várható élettartamuk, mint a nőké.

Veres Edina

Úgy tartják, az erősebbik nem hajlamosabb elhanyagolni az egészségét, de a megjelent férfiak rácáfoltak erre

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Egy hónappal ezelőtt még minden rózsaszín  volt, hiszen októberben a női egészségre, azon belül is a mellrák elleni küzdelemre irányult a figyelem. Aztán beléptünk az ősz utolsó hónapjába, és ha november, akkor Movember.

Mint arról beszámoltunk, a mozgalomhoz kapcsolódóan a Magyar Rákellenes Liga (MRL) Salgótarjáni Alapszervezete a napokban programot is szervezett Fókuszban a férfiak egészsége címmel. Kreicsi Mária, az alapszervezet elnöke elmondta, hogy az az angol bajusz – azaz moustache – és a november szavak összevonásából indult hódító útjára Ausztráliából a Movember kezdeményezés.

– Ilyenkor a férfiak egy teljes hónapig félreteszik a borotvát, és megnövesztett arcszőrzetükkel hívják fel a figyelmet a férfiak egészségügyi problémáira, például a prosztata- és hererákra, vagy az olyan lelki betegségekre, mint a depresszió. Az erősebbik nem hajlamosabb elhanyagolni az egészségét – mondta az alapszervezet elnöke. Arra is rámutatott, hogy az egészségtudatos életmódhoz a sporton és a változatos táplálkozáson túl a megelőzés és a szűrővizsgálatok is hozzátartoznak. A tapasztalatok alapján azonban például a prosztatarákot általában késői stádiumban fedezik fel. A számok tanúsága szerint ilyen típusú daganattal évente közel 5000 új beteget diagnosztizálnak, illetve 1400-1500 férfit veszítünk el miatta. Ez utóbbi a férfiakat érintő összes rákos eset hozzávetőleg tíz százaléka. Ez a kórkép bármelyik, a negyvenes éveiben járó férfi esetében már megjelenhet, éppen ezért ajánlott évente megjelenni a szűrővizsgálaton.

Korai stádiumban még gyógyítható a daganat

– Tudnunk kell, hogy a korai stádiumban felfedezett prosztatarák jól gyógyítható, az előrehaladott pedig egyre gyakrabban krónikus betegséggé szelídíthető. Még az áttétes betegek is sokkal hosszabb ideig és jobb életminőségben élhetnek, mint korábban. Köszönhetően annak, hogy a prosztatarák kezelése robbanásszerűen fejlődött az utóbbi években – hangsúlyozta Kreicsi Mária.

A Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Szervezetének tájékoztató és szűrő rendezvénye a József Attila Művelődési Központban 2022.11.09.
Nagy volt az érdeklődés a szűrővizsgálatok iránt
Fotós: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

Az érdeklődők egy riportfilmet is megtekinthettek, amelyben Feketéné dr. Zeke Ildikó megyei tiszti főorvos és dr. Dombóvári Péter urológus több nézőpontból is körbejárták a férfi egészség témáját. A videóból a megjelentek megtudhatták például, hogy a 2019-es magyar adatok szerint a születéskor várható átlagéletkor a férfiaknál 72, míg nőknél 79 év. A megyei tisztifőorvos arra is rámutatott, hogy a férfiakat érintő megbetegedések, illetve a halálokok között egyaránt a keringési rendszert érintő kórok vezetnek, míg második helyen a daganatos megbetegedések állnak. Ez utóbbiak sorrendjében az első – egyértelműen a dohányzással összefüggésben – a tüdőrák, a második a vastagbél, a harmadik az ajak- és szájüreg daganat, és a negyedik a prosztatarák.

A mozgás rendkívül fontos a megelőzéshez is

Kreicsi Mária végül aláhúzta, hogy a rendszeres testmozgás jelentős szerepet tölt be a megelőzésben, a rehabilitációban és a terápia kapcsán fellépő mellékhatások csökkentésében is. Emiatt hívták életre néhány évvel ezelőtt az országos Tízezer lépés nevű programot, amelyhez kapcsolódóan tavaly egy kihívást is meghirdettek 45 nap alatt a Föld körül címmel.

– Ez utóbbi lényege, hogy hazánk szélességi körén haladva nyugat-keleti irányban kerüljük meg képzeletben a Földet, amihez legalább 27 ezer kilométert kell összegyűjtenünk. A honlapon a saját aktivitását bárki feltöltheti, ezzel segíthet a közös cél elérésében és pozitív példává is válhat mások számára – ismertette a kezdeményezés részleteit Kreicsi Mária.

Hozzátette: minél több prosztatarákos férfi számára el szeretnék juttatni az üzenetet: a mozgással minden nap tehetnek önmagukért. Ennek jegyében a salgótarjáni alapszervezet tagjai és a Félegyházi Éva vezette Nordic Walking Senior Klub szintén csatlakozott a kihíváshoz.

Gyógyult beteg buzdítja férfitársait a szűrésekre

Az eseményen tanácsadást is folytattak, valamint az alapszervezet önkéntesei ingyenes szűrővizsgálatokat végeztek. A szervezők PSA szűrésre és kockázatfelmérésre is lehetőséget kínáltak, de vércukrot- és koleszterinszintet, valamint vérnyomást is ellenőriztek. A vizsgálatok iránt nagy volt az érdeklődés. Köztük volt Havran László is, aki elmondta: rendszeresen részt vesz az ehhez hasonló vizsgálatokon. 

– Mindenfajta megelőzést fontosnak tartok, hiszen így a legtöbb esetben elkerülhető a baj. Sokan a Fókuszban a férfiak egészsége programhoz hasonló rendezvényeken döbbennek rá, hogy bizony el kell menniük az orvoshoz. Arra buzdítom a férfitársaimat, hogy éljenek a szűrések lehetőségeivel, hiszen azok a szó szoros értelmében életet menthetnek – hangsúlyozta Havran László, akinél közel tíz évvel ezelőtt diagnosztizáltak végbéldaganatot, éppen ezért a PSA szűrésen túl sok más vizsgálaton is rendszeresen részt vesz, és tagja a MRL Salgótarjáni Alapszervezetének is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában