Lokálpatrióta

2022.10.16. 21:20

Több mint három évtizede képviseli szülőfaluját

A nyugdíjas Szilvási István élete összeforrott szülőfalujával, Karancssággal. Korábban az építőiparban dolgozott, de mindig szívén viselte Karancsság sorsát.

Sz. F.

Szilvási István szívébe zárta Karancságot és szívén viseli faluja sorsát

Forrás: Nool

Fotó: Sz. F.

A község egyik köztiszteletben álló embere ő, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy 1990-től, immár harminckét esztendeje a község egyik önkormányzati képviselője. 

Ahogy mondta, a jelenlegivel együtt összesen három polgármesterrel dolgozott, illetve dolgozik a falu fejlődéséért. Ötleteivel, javaslataival mindig segítette a testület munkáját. 2004-ben egy békéscsabai vállalkozó ismerősét kérte meg arra, hogy valamilyen formában segítse a falu óvodáját. Kérése meghallgatásra talált, s nyolcmillió forintot kaptak a jótékony vállalkozótól. Később a testületi tagokkal együtt a polgármester asszonnyal egyetértésben pályázatot nyújtottak be az óvoda felújítására, amely sikeres volt. 

Szilvási István elmondta, a faluban két utca – ahol kizárólag romák éltek – igen rossz állapotban volt. Ősszel az esőzések idején a gyermekek védőanyagot húztak a lábukra, hogy ne legyen sáros a cipőjük. A két utca felújítására sikeres pályázatot nyújtottak be, amelyért hálás Balla Mihály országgyűlési képviselőnek is, aki támogatta kérésüket. 

A község lakóinak jóval több mint a fele roma származású, akiknek Szilvási István szívén viseli a sorsát. A roma kisebbségi önkormányzatnak 1998-tól az elnöke. Fontosnak tartja, hogy felhívják a roma fiatalok figyelmét a tanulásra, arra, hogy válasszanak valamilyen szakmát. Elmondja nekik, hogy a munka az élet alapja, s mindenkinek részt kell benne venni. 

Karancsságnak tíz éven át nem volt labdarúgócsapata, azonban három éve összefogtak, s azóta újra hivatalos karancssági csapat játszhat a megye III. osztályában. 

– Szeretem ezt a falut, az itt élő embereket. A magam részéről mindent megteszek a településért. Arra kérem a Jóistent, hogy segítse az országot, hogy mielőtt kilábaljunk a gazdasági válságból – mondta végezetül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában