Nógrád Megyéért

2022.10.06. 11:31

Rangos díjjal ismerték el a Közút Nógrád megyei igazgatójának munkáját

Nógrád Megyéért Díjat vehetett át a közelmúltban Lehel Zoltán, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatója, aki kiemelkedő tevékenységével hozzájárult szűkebb hazánk fejlődéséhez.

Nagy Orsolya

Lehel Zoltán a Magyar Közút Nógrád megyei igazgatója Szekszárdról került térségünkbe

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

– Hogyan élte meg, amikor kinevezték a Nógrád megyei igazgatóság élére?

– Nagyon boldog voltam. Elődöm, Ürmössy Ákos keresett meg, hogy hamarosan szeretne nyugdíjba menni, és rám gondolt, mint utódja. Ennek nagyon örültem, de hosszú folyamat volt, mire kineveztek. Jól esett, hogy ide kerülhettem.

– Mindig ebben a szakmában képzelte el magát?

– Igen. Gimnáziumban a matematika iránt érdeklődtem, amely később a mérnöki pályára vitt. Aztán a katonaságnál előfelvételisként kellett eldönteni, hogy az építőmérnöki szakma mely ágában szeretnék dolgozni, akkor rögtön az útépítést választottam. Innentől kezdve már adta magát az egész.

– Mit jelent ön számára ez a munka?

– A családom és a hobbim mellett gyakorlatilag mindent. Nagyon szeretem a munkámat. Dolgoztam a szakmai hierarchia minden szintjén, és szinte mindennel foglalkoztam az elmúlt évek során.

– Milyen feladatokat sikerült megvalósítani az elmúlt években, mint igazgató?

– Nagyon sok útfelújítást realizáltunk a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-vel közösen, így például a 21-es főutat, amely jól járható és korszerű lett. Emellett sok üzemeltetési feladatot oldottunk meg, így 1500-nál is több átereszt sikerült olyan szintre emelni, amely a vízelvezetési problémákon is segített. Ezen kívül autóbusz öblöket, megállókat újítottunk fel, a növényzetgondozás során pedig 1500-1600 fát sikerült kivágni, amelyek már elöregedtek, korhadtak és veszélyesek voltak a közlekedés tekintetében. A növényzetgondozás és a szemétszedés egyébként rendszeres. Utóbbiból sajnos mindig sok van. Ezen kívül nagyon jó a kapcsolat az önkormányzatokkal, akikkel rendszeresen egyeztetünk is.

– Mi az, amire Nógrád megyében kiemelt figyelmet kell fordítani?

– Több dolog is van, de a növényzetgondozás például nagyon fontos, hiszen ez segít abban, hogy megelőzzük a vadbaleseteket. Például a Vizslás fölötti szakaszon és Somoskőújfalunál is vadkerítéseket hoztunk létre. A tapasztalat azt mutatja, hogy azóta kevesebb a vadgázolások száma. A 21-es főúton van egy harmadik projektünk a NIF-fel közösen, amely során 53 egyirányú kaput fogunk telepíteni, ahol az állatok ki tudnak menni, és el tudják hagyni az utat, amely veszélyes a számukra, de a sofőrökre nézve  is. A vízelvezetés is nagy problémát jelent Nógrád megyében. Az út legnagyobb ellensége a víz. Egy-egy esőzés után több kátyú is megjelenhet az utakon. Amennyiben a vízelvezetés jó, akkor ez megelőzhető valamilyen szinten. Erre is nagy hangsúlyt fektetünk a munkánk során. Szeretném továbbá, ha a jövőben a kátyúzás helyett sok egybefüggő és nagy felületű burkolatfelújítás lenne. Ez az elmúlt két és fél évben 150 kilométeres útfelújítást eredményezett a megyében, amely elég jó aránynak mondható.

Komoly gondot fordítanak a balesetmegelőzésre is
Fotós: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

– Hogyan készül a közút az őszi-téli időszakra szűkebb hazánkban?

– A téli gépeinket már nyár óta karbantartjuk és javítjuk, amennyiben szükség van rá. A nagy gépeket és a többi állományt is november 10-re felkészítjük és felszereljük, hogy működőképesek legyenek a hidegben. Ekkor kezdődik ugyanis a hivatalos téli időszak. Mindkét sótárolónk tele van érdesítő anyaggal, amely szintén hozzásegít majd a téli üzemeltetés sikerességéhez. Emellett a munkatársak is készülnek, már a beosztásokat is megterveztük.

 – Milyen tervei vannak a jövőre vonatkozóan?

– Nagyon sok útfelújítást szeretnék a jövőben, bár ez jelenleg nehezebb a megemelkedett árak miatt. A 21-es főutat már befejeztük burkolat szinten, a 22-esen a korábbi felújításból kimaradó részek tervezése folyamatban van, a 23-as, Bátonyterenye elkerülő út kivitelezése pedig elkezdődött. Ez egy komplex építkezés lesz. Ezen túlmenően több út korszerűsítését is tervezzük, hiszen a legfontosabb az emberek számára a kistérségi központok elérése. Ezáltal például megújulna a 2-es út Rétság és Nőtincs környékén, de a 2122-es számú, Szécsény és Pásztó között található nagylóci szakasz is.

– Nemrégiben elismerést vehetett át a Megyenapon. Hogyan érintette ez a kitüntetés?

– Nagy meglepetés volt, amikor megkaptam a levelet, de természetesen nagyon örültem neki. Az ember a mosolygós arcokért, a panaszbejelentések számának a csökkentéséért és szakmai szeretetből végzi a munkáját. Ezek az elismerések pedig mindig nagy lendületet adnak, ami jól esik. Ezt a díjat azonban nem csak a magaménak tekintem, hanem az egész Magyar Közút Nonprofit Zrt. Nógrád Megyei Igazgatóság 162 emberének az érdemének is tartom. Ha ők nem lennének, akkor hiába próbálnék bármit is tenni.

– Hogyan érzi magát Nógrád megyében?

– Nagyon jól. Azt szoktam mondani, hogy „gyüttment” vagyok, hiszen Szekszárdról származom, viszont nagyon sokáig szeretnék itt tevékenykedni a megye úthálózatának a minél jobb szintre való felhozásáért.

– Mivel foglalkozik szívesen a szabadidejében?

– A sport és a család, ami kiteszi a mindennapi szabadidőmet. A kettő pedig össze is függ, ugyanis a nagyobbik gyermekem röplabda játékvezető és jegyzőkönyvvezető, a kisebbik pedig válogatott röplabdázó, így nagyrészt a hétvégéinket is ez tölti ki. Egyébként minden sportot szeretek, de a foci áll a legközelebb hozzám.

Számos területen helyt állt az igazgató

Lehel Zoltán elmondta, hogy 1993-ban végzett a Budapesti Műszaki Egyetemen építőmérnökként, majd 1997-ben szakmérnöki diplomát szerzett. Elsőként az Útgazdálkodási és Koordinációs Igazgatóságon (UKIG) dolgozott, azután pedig az Állami Közúti Műszaki és Információs Közhasznú Társaságnál helyezkedett el. Később ismét visszatért az UKIG-hoz, majd a Magyar Közút Nonprofit Zrt. következett. 2011-ben a Duna Aszfalt Kft.-nél lett innovációs főmérnök és kommunikációs vezető. Két évvel ezelőtt, április 1-jén pedig visszatért a Magyar Közúthoz.

Hozzátette: ezen túlmenően a HAPA, azaz a Magyar Aszfaltipari Egyesülésnél összekötő tag a közúttal, a Közúti Szakemberekért Alapítványnak pedig nemrég lett az elnöke. Továbbá a Magyar Út- és Vasútügyi Társaság közúti alelnökeként is tevékenykedik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában