Légi segítség

2022.10.07. 17:26

Minden perc számít: negyvenszer riasztották idén a légimentőket Nógrád megyébe

Nagy szakmai múlttal rendelkező orvosok és pilóták dolgoznak a légimentőknél, így baj esetén a legszakszerűbb ellátásban részesülhetnek a sérültek és betegek. Nógrád megyébe idén többször is érkezett már mentőhelikopter.

Nagy Orsolya

Ahol megjelennek, ott már sajnos mindig nagy a baj

Forrás: Magyar Légimentő Nonprofit Kft. Facbook oldala

Fotó: Rácz Ferenc

A Magyar Légimentő Nonprofit Kft. az egyik legkritikusabb szakban végez orvosi tevékenységet, betegellátást úgy, hogy munkáját speciális eszközökkel és körülményekhez alkalmazkodva légijárműveken végzi.

mentőhelikopter
Sokszor extrém helyeken kell letenni a helikoptert
Fotós: Magyar Légimentő / Forrás: Magyar Légimentő Nonprofit Kft. Facebook oldala

Dr. Gebei Róbert, a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. orvos igazgatója portálunknak elmondta, hogy évente több mint 3000 légimentő riasztás történik az országban a 7 légimentő bázison, így Budaörsön, Balatonfüreden, Sármelléken, Pécsen, Szentesen, Miskolcon és Debrecenben. Nógrád megyében az idei évben eddig közel 40 riasztás történt.

– A helikoptereket első sorban súlyos sérültekhez riasztják, így például közlekedési, ipari, háztartási balesetekhez, magasból esés, valamint égési sérüléshez. Ezentúl újraélesztés és egyéb belgyógyászati, neurológiai okú sürgősségi kórállapotokhoz is hívnak minket – közölte dr. Gebei Róbert.

Azzal kapcsolatban, hogy mi a riasztás menete, az orvos igazgató úgy fogalmazott, hogy a feladatokat a 104-es, valamint a 112-es segélyhívó számon beérkező megkeresések értékelése után az Országos Mentőszolgálat illetékes irányító csoportja adja – a légikoordinátoron keresztül – a legközelebb állomásozó helikopter személyzetének.

– Küldetésünk legfontosabb célja, hogy a lakosság egészének biztosítsuk minél nagyobb arányban a 15 percen belüli kiérkezést és a légimentés elérhetőséget, megteremtve ezzel az esélyegyenlőség feltételeit. Alaptevékenységünket napkeltétől napnyugtáig végezzük. A mentések 40-50 százaléka egyébként baleseti ellátás, a traumatológia körébe eső feladat, a többi pedig belgyógyászati, neurológiai sürgősségi eset – emelte ki a szakember.

Hozzátette: a náluk dolgozók több éves, kórházban és az Országos Mentőszolgálatnál szerzett tapasztaltat után kerültek a céghez. Rendkívül magasan képzett mentőegység tudja így a sérülteket és betegeket ellátni, emelve ezzel az eredményességet és javítva a kezelt páciensek esélyeit.

A pilóták szintén nagy tapasztalattal rendelkeznek, akik már több ezer órát repültek és, akik megfelelnek az extrém kihívásokkal teli feltételeknek, hiszen náluk nem egyszerűen egy sétarepülésről van szó, hanem rendszeresen súlyos balesetekhez, sérültekhez kell minél gyorsabban és biztonságosabban elvinni az orvosi csoportot, valamint alkalmas és a baleset helyszínéhez lehetőleg közeli leszállóhelyet keresni.

A légimentők szakmai portálján elérhető adatok alapján az üzemeltetésükben lévő EC135-ös típusú helikopterek maximális utazósebessége 284 kilométer per óra, gazdaságos utazósebessége pedig 240. A gépet -35 és +50 Celsius-fokos hőmérsékleti tartományban lehet üzemeltetni. A szolgálati csúcsmagasság 6095 méter és legfeljebb 4570 méteres tengerszint feletti magasságon hajthat végre le- és felszállást. A gépek egészségügyi felszerelése direkt hozzájuk lett alakítva és háromfős személyzettel repülnek, így egy pilótával, egy orvossal és egy ápolóval, vagy mentőtiszttel.

Dr. Gebei Róbert elárulta, hogy minden esethelyszíni leszálláskor a pilóta dönt a leszállás helyéről, amelyet mindig körültekintően választ meg a biztonságot szem előtt tartva. A sűrűn beépített lakott területek, magasfeszültségű felsővezetékek, és egyéb terepakadályok miatt számos esetben csak az esettől távolabbi leszállási helyszínt sikerül választani.

Mint mondta, Nógrád megye természeti adottságai miatt az őszi és téli időszakban sok esetben akadályozott a repülés az időjárási körülmények miatt, egyebekben az esetek súlyossága, és a betegek ellátása nem különbözik az ország egyéb területétől.

Összegyűjtöttünk pár esetet, ahová mentőhelikopter érkezett
Idén már többször beszámoltunk arról, hogy megyénkbe is riasztottak légimentőt. A közelmúltban például a zagyvapálfalvai áruháznál szállt le egy mentőhelikopter. Akkor egy középkorú nőhöz érkeztek a mentők, aki rosszul lett. A nőt légi úton szállították a területileg illetékes kórházba. Ezt megelőzőleg a salgótarjáni Arany János Általános Iskola és Szakiskola környékén szállt le egy mentőhelikopter. Ennél az esetnék egy idősebb férfi szállítottak kórházba további kivizsgálások céljából. Egy másik alkalommal egy csomagolóanyagokat gyártó üzem egyik munkagépe tépte darabokra egy 53 éves férfi lábát Rétságon, aki válságos állapotban szállítottak helikopterrel kórházba. Idén egy érsekvadkert közelében lévő balesethez is vonultak a légimentők, amely során egy idős férfi a helyszínen életét vesztette, illetve másik öt személy könnyebb sérüléseket szenvedett. Őket ellátás után stabil állapotban szállították a szakemberek kórházba. Az év elején pedig Kisbágyon közelében ütközött össze két személyautó, amely során egy embert mentőhelikopter vitt el.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában