Helyi közélet

2022.10.02. 20:55

Határtalanul rendezték meg a horgászok versenyét idén is Szécsényben

Bár már a halfogáshoz is rétegesebben kell felöltözni, a horgászok még mindig örömmel idézik fel a nyár eseményeit a vízpartokon. Például a közelmúltban lezajlott 39. Ipoly Kupát, amelynek házigazdája idén a 70. születésnapját ünneplő szécsényi II. Rákóczi Ferenc Horgász Egyesület volt.

Veres Edina

Az egyéb programoknak szintén a szécsényi Várkertben található tó partja adott otthont

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

 Az Ipoly mentén tevékenykedő magyar egyesületek és szlovák szövetségek horgászcsapatai a hagyományos baráti versenyen mérték össze rátermettségüket, míg a vezetőségi tagok a folyót érintő kérdésekről egyeztettek.

Napról napra egyre közelebb araszolnak azok a napok, amikor szűkebb hazánk horgászai téli pihenőre helyezik a felszerelésüket, azonban az őszi hónapok remek lehetőséget nyújtanak arra, hogy a vízparton várva a kapásra felidézzék a nyári élményeket. Az események sorából nem hiányozhatnak természetesen az iskolásoknak szóló horgásztáborok, az országos megmérettetések és nagy múltú helyi versenyek sem. Ez utóbbiak közé tartozott az Ipoly Kupa is, amelyet immár 39. alkalommal rendeztek meg a határon innen és túl élő magyarok összetartozásának, valamint a horgászszövetségek és -egyesületek együttműködésének jegyében. 

Kőmíves Zoltán, a Horgász Szervezetek Nógrád Megyei Szövetségének alelnöke, az Ipoly Szakbizottság, valamint a szécsényi II. Rákóczi Ferenc Horgász Egyesület elnöke elmondta: idén rendhagyó helyszínen zajlott a szlovák és magyar horgászcsapatok közötti – ennek értelmében nemzetközi – megmérettetés. 

– Az egyesületünket 1952-ben alapították, így idén ünnepeljük fennállásának hetvenedik évfordulóját. Az egyik „születésnapi” ajándékunk, hogy mi lehettünk a 39. Ipoly Kupa házigazdái. A versenyen hat hazai, illetve három szlovákiai horgászegyesület vett részt. A csapatokat négy felnőtt férfi és egy ifjúsági versenyző alkotta, míg a női horgászok külön kategóriában indulhattak. A megmérettetés két helyszínen zajlott: a férfiak az Ipoly partján, míg a többiek a Várkerti-tónál mérhették össze rátermettségüket – mondta Kőmíves Zoltán. Hozzátette: a folyó Ipolytarnóctól Hugyagig kanyargó szakasza tartozik felügyeletük alá. 

A jó hangulatú, baráti próbatétel során szép számmal akadtak horogra a nagyobbnál nagyobb halak. A végeredmény tekintetében a házigazda egyesület csapata lett a harmadik. Második helyen végzett az Őrhalomi Horgász Egyesület, míg a képzeletbeli dobogó legfelső fokára az ipolysági horgászok állhattak fel. A női kategória legjobbjának a Nagykürtösi Horgász Szövetség versenyzője bizonyult. 

Az Ipoly Kupához kapcsolódó egyéb programoknak szintén a szécsényi Várkert adott otthont, így például a hagyományosan az eseményhez kapcsolódó Ipoly Szakbizottsági ülésnek is. Ennek keretében a vízparton felállított sátor alatt a megjelent horgászegyesületek és -szövetségek vezetői ültek egy asztalhoz, hogy megvitassák a folyót érintő kérdéseket és problémákat. 

– Szó esett egyebek mellett a haltelepítések összehangolásáról, egyeztettünk a halőrzéssel kapcsolatos feladatokról, illetve feltérképeztük az eltűnőben lévő őshonos halfajok visszatelepítési és pótlási lehetőségeit. Az Ipolyban élő kopoltyúsok között vannak olyan fajok, amelyek ívóhelye a folyó felsőbb szakaszain található. A halak minden évben felkeresnék ezt a helyet, csakhogy a kiépített zsilipek az útjukat állják, megakadályozva ezzel a természetes szaporodásukat. Ennek okán az őshonos halállomány létszáma jóval alacsonyabb, mint korábban. A felmerülő megoldási lehetőségek között szerepel például a mesterséges szaporítás vagy ívás idején a halak áttelepítése a folyó egyik pontjáról a másikra – fejtette ki az Ipoly Szakbizottság elnöke, aki azt is elmondta, hogy az Ipoly Kupát felváltva rendezik a folyó két oldalán, így a negyvenéves jubileumi eseményt biztosan az egyik szlovákiai szövetség szervezi majd meg. 
 

Közösen ünneplik meg a 70 éves jubileumot
Kőmíves Zoltán azt is elárulta, hogy a kormányzat és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával egy sikeres pályázatnak köszönhetően a Városi Civil Alapból több mint négymillió forinthoz jutottak. Az összeg segítségével az Ipoly Kupa mellett több olyan versenyt szerveztek, amely a szécsényi horgászegyesület fennállásának jubileumához kapcsolódik. Ezek közé tartozik az a jövő héten tartott baráti megmérettetés is, ahol két, szintén idén 70 éves – az ipolyvecei Szondi György és a balassagyarmati Mikszáth Kálmán – horgászegyesület tagjaival közösen ünneplik majd e jeles kerek évfordulót. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában