Mindenszentek

2022.10.27. 17:27

Elkezdődött a roham: a drágulás miatt a legolcsóbb virágokat és mécseseket választják a nógrádiak

A mindenszentek közeledtével a nógrádiak is megrohamozták a helyi piacokat, akik meglepődtek a magas árakon, így általában a legolcsóbb virágokra és a mécsesekre esett a választásuk.

G. P., L. J.

A vásárlók többnyire a cserepes krizantémot részesítik előnyben

Forrás: Nool

Fotó: Hegedűs Márk

Már csak néhány nap maradt mindenszentekig, ezért a nógrádiak is útra keltek, hogy beszerezzék szeretteik sírjára a virágokat és a mécseseket. A salgótarjáni piacot járva bőséges kínálattal találkozhattunk, a vásárlók azonban nem időztek túl sokat a válogatással, mivel a magas árak miatt a legolcsóbbat keresték.

Sárközi Lajosné, a Jade virágüzlet tulajdonosa elmondta: – Az előző évekhez képest idén tapasztalják a legjobban, hogy kevesebb pénz van a vásárlók zsebében, ami azt eredményezi, hogy kétezer forintnál többet nem adnak ki virágra, mécsesre. A roham már két hete elkezdődött és jelenleg is tart. A legtöbben viszont fizetéskor érkeztek, hogy letudják minél előbb letudják a kiadást. Többnyire a szegfűt és a cserepes krizantémot részesítik előnyben. 

krizantém, mindenszentek, virágárus
A vásárlók a legolcsóbb virágokat keresik
Fotós: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

Hozzátette: – A szegfű 400 forinttól, a csokros krizantém 800-tól, a cserepes pedig 5-6000-től, a szálas rózsa 800 forinttól  kapható.

Kitért arra is: a mécsesek a méretüktől függően 300-tól 1500 forintig vásárolhatók meg.

Tavaly a legdrágább, nagyfejű krizantémért 400 forintot kértek, ez idén 500 forint körül mozog.

A standok sorait feltérképezve hatalmas árkülönbségek vannak a koszorúkat tekintve is, hiszen találhatunk az 1300 forintostól egészen a 6 ezres árkategóriáig.

Ellátogattunk a balassagyarmati kofákhoz is, ahol szinte ugyanezeket az árakat láttuk feltüntetve. Az egyik árus szerint az árak a tavalyihoz képes 35 százalékkal emelkedtek, ami megmagyarázza az emberek spórolását.

Megkérdeztünk néhány vevőt is arról, hogy milyen szempontokat vettek figyelembe a virágok és a mécsesek vásárlásakor.

– Nagyon megemelkedtek az árak az előző évekhez képest, minden drága – jelentette ki Holes Istvánné. – Ezért a szüleimre és a nagyszüleimre is az olcsóbb fajtájú cserepes virágokat választottam, hiszen nem azon múlik a szeretet és a hiány, hogy mennyit költünk rájuk. Idén csak mécsesbetéteket vettem, mert az üveget tavalyról megőriztem, ez is egy kis spórolás.

Jakabos Lajosné is hasonlóképp vásárolt.
– Elszomorít, hogy a szeretteinkre ennyire nehezen tudunk költeni, alig megfizethetők a virágok és a mécsesek. Nálam hagyomány, hogy művirágot választok, nem szeretem a temetői növényeket.  Egyedül a megboldogult férjemnek szoktam rózsát venni, annak jelképeként, hogy a szerelmünk örökké élni fog – emelte ki a vevő.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában