Infláció

2022.10.18. 06:50

Egekben a tojás ára: már száz forintnál is drágább darabja a nógrádi üzletekben

Nagy mértékben emelkedett a tojás ára az elmúlt időszakban országszerte, így szűkebb hazánkban is. A boltokban pillanatnyilag mintegy 1000-1200 forint körül mozog tíz darab tojás ára.

Nagy Orsolya

Tíz darab tojásért akár ezer forintot is fizethetünk

Forrás: Kemma.hu/Illusztráció

Fotó: Flajsz Péter

Bakonyi János, Nógrád megyei őstermelő portálunknak elmondta, hogy a tojás áremelkedésének az oka a jelenleg zajló infláció.

– A takarmányt dupla áron vásároljuk, amely egyébként napról napra változik. Az ára az egekben van, ráadásul további tetőzi a problémát az, hogy nagyon kevés a búza és a kukorica is. Az áram számlánk nem változott, de nem tudjuk, hogy ez meddig lesz így – közölte Bakonyi János.

Hozzátette: nem csak a tojás, de minden más is egyre többe kerül. Az üzletekben egyébként 120 forint körül kapható darabja a tojásnak, míg náluk 60 forint az S-es, 70 forint az M-es, 80 forint az L-es és 90 forint az XL-es méretű. A tojástermelő kiemelte, hogy jobban megéri a nagyobbat venni, ennek ellenére sokan a kisebbet viszik haza, hiszen vannak, akik nem tehetik meg, hogy drágábbat vásároljanak.

A lakosok részéről is sok visszajelzés érkezik, akik megdöbbentem térnek haza egy-egy vásárlásról a megemelkedett költségek miatt. Sokan pedig visszatértek a termelőkhöz, hiszen elég nagy a különbség a bolti és a termelői ár között.

Hogyan válasszunk jó tojást?

Tóth Attila mátranováki termelő hírportálunk érdeklődésére korábban kifejtette, hogy milyen tojást érdemes vásárolni.

– A legfontosabb, hogy az áru mindig friss legyen. Amelyik termék szép, egészséges és erős héjú, valamint barna, az biztos, hogy jó minőségű. Amennyiben van rá lehetőség, akkor meg lehet rázni a fül mellett a tojást. Ha nagyon kotyog, akkor az régi. A friss tojásnak ugyanis a fehérjéje kocsonyás és nem folyós – emelte ki a szakember. Hozzátette: ha lehetséges, akkor L-es és XL-es méretű tojásokat vásároljunk, mert az gazdaságosabb, ráadásul többnyire a minőségük is jobb.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában