Határok nélkül

2022.10.25. 17:23

Konferenciát építettek az új Ipoly-hidak köré Balassagyarmaton

A Közlekedéstudományi Egyesület (KTE) tizennegyedik alkalommal rendezte meg a Határok nélküli partnerség elnevezésű konferenciát, amelynek idén Balassagyarmat önkormányzata adott otthont a Városháza nagytermében. A konferencia üzenete ebben az évben is az Ipoly-hidak építése volt, így a szakmai program zárásaként a résztvevők megtekinthették a Drégelypalánknál épülő Ipoly-hidat, illetve a munkaterületet.

Lászlók Judit

Csach Gábor, a város polgármestere is szót kapott

Forrás: Nool

Fotó: H.M.

Az eseményen Csach Gábor, a város polgármestere köszöntötte a megjelenteket. Kiemelte: örülnek annak, hogy az egyesület két év szünet után Balassagyarmaton rendezte meg a konferenciát. Mint mondta: ehhez vélhetően nagyban hozzájárult, hogy a városhoz közel két Ipoly-híd is épül. 

– Elengedhetetlen a közúthálózat fejlesztése, ugyanakkor a túlterheltség miatt fontos a vasút fejlesztése is. Legalább hatvanéves vágyunk, hogy a térség vasúthálózata fejlesztve legyen – fogalmazott Csach Gábor.

Folyamatos a fejlődés

Ezt követően dr. Szabó Sándor, Nógrád megye főispánja osztotta meg a gondolatait a jelenlévőkkel.

– Tizenegy éve követem figyelemmel az egyesület munkáját és a rendezvényein is részt vettem több alkalommal – mondta dr. Szabó Sándor. Hozzátéve, a 2011-ben felavatott pösténypusztai híd óta folyamatos a fejlődés ezen a területen. A szervezetnek pedig nagyon fontos és alapvető szerepe van ebben, valamint az épülő két Ipoly-híd megvalósulásában. 

Ezután Bősze Sándor Kálmán, a KTE főtitkárhelyettese beszélt arról, hogy 2007-ben először rendezték meg a Határok nélküli partnerség elnevezésű konferenciát, amelyet azóta minden évben megtartottak. Kivéve az elmúlt két esztendőt, amikor is a koronavírus-járvány miatt szünetet tartottak. Továbbá elmondta, a rendezvényen több visszatérő előadó is részt vett, valamint a konferencia fő témája, ahogy korábban úgy most is az Ipoly-hidak kérdése. 

Ürmössy Ákos, a konferencia levezető elnöke beszédében pedig köszönetet mondott mindazoknak, akik segítették az esemény létrejöttét. Emellett megemlékezett a 2019-ben elhunyt Kecskés Zoltánné Fazekas Olgáról is, a korábbi konferenciák főszervezőjéről. 

Több területet is érint

A köszöntőket követően Orosz Balázs, a KTE ügyvezetője tolmácsolta a konferencia részvevőinek dr. Fónagy János miniszterhelyettes, valamint a KTE elnökének üzenetét, aki a parlamenti és minisztériumi kötelezettségei miatt nem tudott részt venni az eseményen. 

– Igyekeztünk olyan programot összeállítani, ami egyszerre érint határmenti, kerékpáros, közutas, autóbuszos, vasúti kérdéseket, beruházásokat, fejlesztési elképzeléseket. A balassagyarmati helyszín aktualitását az is adja, hogy bemutassuk a megye nyugati felén zajló és várható munkákat, hiszen az utóbbi években a Kelet-Nógrádban készülő tervezett fejlesztések adták a konferencia témáit. Elkészült a 21-es számú főút kétszer két sávon történő bővítése, megindultak a 23-as és a 25-ös számú főutak fejlesztései Kisterenye elkerülésével. Ugyanakkor foglalkozni kell például a 81-es számú Hatvan-Salgótarján-Somoskőújfalu vasútvonal fejlesztésével, szolgáltatási színvonalának emelésével is – állt a KTE elnökének levelében. Hozzáfűzte: – Nyugat-Nógrádban a két épülő Ipoly-hídon kívül többek között fontos az M2 gyorsforgalmi út előkészítésének folytatása, Vác feletti építésének megkezdése. A vasúton szükséges beavatkozások elvégzése, hogy két fontos területet említsünk. A határ menti kapcsolatok megteremtését elsősorban a közlekedési rendszerek, az utak, vasutak, kerékpárutak, a hidak szolgálják. A most épülő drégelypalánki Ipoly-híd átadását követően egy újabb összeköttetés teremtődik Szlovákia és Magyarország között.

Dr. Fónagy János miniszterhelyettes levelének zárásában úgy fogalmazott, fontos látni, hogy az utak, vasutak, hidak nem lehetőségek csupán, azokat emberek töltik meg tartalommal és élettel. Ezért úgy hiszi, hogy napjainkban a közösségek ereje felértékelődik és különösen meg kell becsülni az országok közötti békés kapcsolatokat.

A konferencia során az alábbi témákban hallhattak előadásokat a résztvevők: a közlekedésfejlesztés és a határátmenetek szerepe a mai világunkban, a közúthálózat-fejlesztés aktuális kérdései; a drégelypalánki Ipoly-híd története; az ipolytarnóci határátmenet nemzetközi forgalomra megnyitása, személyforgalom az Ipoly völgyében; az Ipoly-menti térség kerékpárúthálózati fejlesztése; volánbusszal Nógrád mentén, határ mentén; valamint a magyar-szlovák kapcsolatok a sajtóhírekben. Az előadásokat egy tanácskozás követte, ahol a résztvevők és az előadók közösen megbeszélték az eseményen elhangzottakat. Majd Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Közgyűlés elnöke összegezte a konferenciát. 

Végül a jelenlévők a szakmai programot a Drégelypalánknál épülő Ipoly-híd megtekintésével zárták. 

Az elmúlt évek eredményeiről is beszámoltak
A konferencián Thoroczkay Zsolt, a Technológiai és Ipari Minisztérium főosztályvezetője „A közúthálózat-fejlesztés aktuális kérdései” címmel tartott előadást. Ebben visszatekintett az elmúlt tizenegy alkalomra, amikor részt vett az eseményen. Ennek köszönhetően pedig az elmúlt évek eredményeiről és fejlesztéseiről is beszélt. Szó esett a 21-es számú főút fejlesztéséről, az Ipoly-hidakról, a határon átnyúló egyezményről, a kapcsolatok fejlesztéséről, a nemzeti közlekedési stratégia létrehozásáról, a gyorsforgalmi úthálózat fejlődéséről, valamint a koncessziós autópálya fejlesztéséről. A szakember külön kiemelte az évekkel ezelőtt Szécsényben létrehozott mobil körforgalom sikerességét. De arról is beszélt, hogy az elmúlt évek kormányai hogyan épültek fel, és a közlekedésnek milyen volt és milyen most a szerepe a kormányzati struktúrán belül. Ezzel arra szerette volna felhívni a figyelmet, hogy a közlekedés területe manapság egy együttműködésen alapuló rendszer, hiszen több feladatból áll és több miniszterhez tartozik egyszerre.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában