Múltidézés

2022.10.06. 21:46

A honvédelem és a hagyományőrzés került a középpontba a salgótarjáni könyvtárban

Mint arról korábban már beszámoltunk, ezen a héten az Országos Könyvtári Napokhoz kapcsolódó programokat tartanak a Balassi Bálint Megyei Könyvtárban.

V. E.

Kiállítás és fegyverbemutató a megyei könyvtárban

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Amint azt portálunk is megírta, a salgótarjáni rendezvénysorozat hétfőn egy nemzetközi paverpol kiállítás megnyitóval kezdődött.

Kedden délelőtt az Állatok esélyei mottó körül szerveztek rendezvényeket, így például a kisiskolásoknak szólt Simon Szilvia környezeti nevelő interaktív műsora az állatok világnapjáról. Ezt követően Simon Szilvia, illetve Izsa István kutyasuttogó – Molly nevű négylábúja társaságában – Emberek és ebek, avagy a kutyasuttogó meséi címmel tartott előadást a négylábúakról és a kutyatartás rejtelmeiről.

 „Esély az emberi méltósághoz” jelmondat jegyében teltek a szerdai előadások. Először középiskolások vehettek részt érzékenyítő foglalkozáson, ahol például bekötött szemű tanulók rajzoltak, ételt kóstoltak, vagy épp azt próbálták kitalálni, hogy mit rejt a tálca a lepel alatt. Ezután értelmi fogyatékossággal élő gyermekek tettek látogatást a bibliotékában és fedezték fel a könyvtár nyújtotta lehetőségek színes tárházát.

A honvédelem és a hagyományőrzés került a középpontba október 6-án, azaz csütörtökön, amely nap A múlt ismerete a jövő esélye alcímet viselte. Az érdeklődők elsőként Trux Béla írót hallgathatták meg, aki az Árpád-kori honvédelemről beszélt. Délután egy kiállítással és fegyverbemutatóval egybekötött előadást tekinthetett meg a nagyérdemű a 16-os Honvéd Katonai Hagyományőrző és Kulturális Egyesület, illetve a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 11. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda közreműködésével. Szintén csütörtökön két fiókkönyvtár is programokkal készült a látogatóknak. Délelőtt a Forgách-i könyvtárhelyiségben 60 év felett is fiatalosan címmel folyt beszélgetés és tapasztalatcsere a fizikális és mentális fittség megőrzéséről, míg délután a Beszterce-lakótelepi fiókkönyvtárban Bessenyei Istvánnal, az Ifjúság Lakásfenntartó Szövetkezet elnökével tekinthettek vissza az érdeklődők azokra, akik számára fontos a közösségi együttlét.

Könyvtári program nélkül természetesen a hét utolsó munkanapja se telhet el, amikor is A gyermekek és a fiatalok esélyei, jogai lesz a mottó. Kora délelőtt először a legkisebbeknek tart foglalkozást Vigh Balázs meseíró, majd délután Némethné Jancsi Ilona, Magyar Kézműves Remek-díjas művész tér vissza a Balassi Bálint Megyei Könyvtárba. A hétfői kiállítást megnyitó textilszobrász ezúttal az érdeklődőket vezeti be lépésről lépésre a paverpol technikába, a látogatók így többféle anyag felhasználásával medálokat készíthetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában