Időjárás

2022.09.15. 17:22

Zivatarok miatt riaszt a meteorológia Nógrád megyében

Első szintű, citromsárga riasztást adtak ki Nógrád megye teljes területére a várható zivatarok miatt.

Nool

Forrás: Illusztráció | Shutterstock

Zivatarok miatt adott ki csütörtök délután citromsárga, első szintű riasztást Nógrád megye teljes területére az Országos Meteorológiai Szolgálat. A zivatarok környezetében viharos széllökésre és jégesőre is számítani kell, illetve az ismétlődő cellaátvonulásból rövid idő alatt lokálisan nagyobb mennyiségű csapadék is hullhat. Hozzátették, hogy az este folyamán északnyugat felől stabilizálódik majd a légkör, s fokozatosan a déli területekre korlátozódik a zivatartevékenység.

Forrás: met.hu

Meleg- és hidegfronttal is számolniuk kell az arra érzékenyeknek

Kettős fronthatás terheli szervezetünket a Köpönyeg.hu szakemberei szerint. Mint írják, a melegfrontra érzékenyekre gyakorol nagyobb nyomást a mostani időjárás, és sokaknál jelentkezhet fejfájás, fáradtságérzet, álmatlanság, csökkenhet a teljesítőképességük. A szív-és érrendszeri betegeknél gyorsabbá válhat a szívműködés, emelkedhet a vérnyomás, emiatt is nőhet az agyvérzésre való hajlam és gyakoribbá válhatnak az embóliák, vérrögös elzáródások, akár a szívinfarktus. Hozzátették, hogy a megfigyelések szerint a hidegfrontra érzékenyeknél a görcsös panaszok fokozódnak, egyre erősödő fejfájás alakulhat ki, valamint a stroke kialakulásának kockázata is fokozottabb lehet. Kiderült az is, hogy az epileptiform rosszullétek gyakorisága is megnőhet és a krónikus betegségek tünetei (ízületi fájdalmak stb.) is felerősödhetnek.

Markáns lehűlés várható hétvégén

Pénteken erősen felhős, vagy borult lesz az ég és többfelé várható eső, zápor. Megélénkül majd az északnyugati szél, a hőmérséklet pedig 17 és 24 fok közé csökken. Szombaton borult idő lesz, és már sokfelé, szinte országszerte várható kiadós mennyiségű eső, záporeső. Megerősödik az északnyugati szél, délután pedig mindössze 12-19 fok lesz. Szürke, hűvös őszi idő valószínű a Köpönyeg.hu előrejelzése szerint. A hét utolsó napján keleten eleinte további esőzés várható, majd nyugat felől szakadozik a felhőzet. Délután várhatóan már csak futó záporok lehetnek, a szél azonban nagy területen viharossá fokozódik majd. Nem jósolnak túl meleget: mindössze 17 fok körüli értékeket mérhetünk majd. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában