Megyenap

2022.09.17. 15:23

Számos elismerés is gazdára talált a Nógrádi Megyenapon (galéria)

A Nógrádi Megyenapot a múlt hagyományai iránti tisztelet jegyében rendezték meg szombaton, a megye névadó településén, Nógrádon. A tizenhatodik alkalommal megtartott rendezvény egyben főhajtás is napjaink példaképei, mindennapi hősei előtt, ezért elismeréseket is átadtak és a Nógrádikumok tárháza is tovább bővülhetett.

Lászlók Judit

Számos elismerés talált gazdára

Forrás: Nool

Fotó: Fürjes Béla

A megye névadó települése adott otthont a Nógrádi Megyenapnak szombaton. A Nógrádi Hesz Mihály Általános Iskolában megtartott ünnepségen Varga Richárd, a település polgármestere köszöntötte a megjelenteket. Beszédében kifejtette: hatalmas megtiszteltetés számukra, hogy idén településükön rendezték meg az eseményt. 

– A Nógrádi Megyenap nemcsak a múltunkra és a közös gyökereinkre való megemlékezés, hanem értékeink, büszkeségeink bemutatásának legnagyobb ünnepe is. Véleményem szerint szükség van a megyenapra. Szükség van arra, hogy a megyei identitásunkat, összetartozásunkat ilyen módon is megünnepeljük és jobban megismerjük egymást – fogalmazott Varga Richárd. 

Ezt követően Balla Mihály, a térség országgyűlési képviselője mondott ünnepi beszédet. Ebben kiemelte, hogy ez a nap arról is szól, hogy megmutassuk, együvé tartozó közösség vagyunk. Nekik pedig az a feladatuk, hogy megpróbálják ezt a közösséget erősíteni és egyben tartani, akár fejlesztésekkel, közösségi programokkal, de legfőképpen azzal, hogy büszkék vagyunk arra, ahol élünk, az identitásunkra, hagyományainkra, kulturális értékeikre, amelyek nélkül Nógrád megye elképzelhetetlen lenne. 

Ezután Budai László, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának tagja is szólt a résztvevőkhöz. Végül pedig Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke osztotta meg ünnepi gondolatait a jelenlévőkkel. 

– Valahogy sorsszerűnek érzem, hogy 2022-ben éppen Nógrád községre esett a választás, hogy megyenapunkat, vármegye napunkat itt ünnepelhessük meg. Különös fényt ad összejövetelünknek a helyszín aktualitása, több okból is. Hiszen, első nagy királyunk a keresztény államalapítás közigazgatási rendszerének megalkotásakor ezt a várat, ezt a települést választotta, s tartotta alkalmasnak egy vármegye központjának, egyben névadójának a szerepére. Igen, ezen, az egykor István király által városi rangra emelt településen már ezeréves megyénket ünnepelhetjük úgy, hogy idén visszakapta közigazgatási rendszerünk alappillérének régi, 950 évig használt eredeti nevét: vármegye – mondta Skuczi Nándor. Beszédében többek között kitért még a Nógrád megyét érintő fejlesztésekre és a jövőbeni célokra is. 

– A 2014-2020-as támogatási időszakot 50 milliárd forint megyei keretösszeggel kezdtük, ez mostanra 67 milliárd fölé emelkedett, megítélt támogatás formájában. A 2021-2027-es európai támogatási ciklust 65 milliárd forint megyei kerettel indítottuk, és biztos, hogy nem ez a végállomás. Szűkebb hazánk fejlesztésének általános célja, hogy 2030-ra Nógrád megye Magyarország legzöldebb térségévé váljon, beleértve a fenntarthatóságot, az egészséget, a tudást és a friss szellemiséget is. Fontos, hogy Nógrád legyen az ország azon megyéje, ahová érdemes megszületni, vagy beköltözni, ahol lehet tanulni, vállalkozni, pihenni, lakni, és érdemes megöregedni is – hangsúlyozta Skuczi Nándor. 

Kitüntető címeket, díjakat, miniszteri elismeréseket is átadtak

Az immár hagyománnyá vált megyenapi ünnepségen a tisztelet és az elismerés jeleként átadták a megyei közgyűlés által alapított kitüntető címeket és díjakat, illetve a miniszteri elismeréseket is.

Nógrád Megye Díszpolgára Kitüntető Címet adományoztak Pándy Piroska operaénekesnek és Banda Ádám hegedűművésznek.

Pedagógus Szolgálati Emlékérmet vehetett át Nagyné Koszta Zsuzsanna, a bátonyterenyei II. János Pál Pápa Katolikus Óvoda és Általános Iskola pedagógusa, Smelkó Istvánné, a szécsényi Páter Bárkányi János Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium óvodai intézményegység vezetője, valamint Urhegyi Ferenc, a Balassagyarmati Dózsa György Általános Iskola pedagógusa. 

Idén ők érdemelték ki a különféle díjakat, elismeréseket, kitüntető címeket
Fotós: Fürjes Béla / Forrás: Nool

Nógrád Megyéért Díjban többen is részesültek. A kitüntetést Barnáné Zsilyák Ildikó Pásztó alpolgármestere, Budai László, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának tagja, Csépéné dr. Maczonkai Judit, a bátonyterenyei BENU Gyógyszertár vezetője, Haralambeasz Zsuzsanna, a Nyugat-Nógrád térségfejlesztő Nonprofit Kft. ügyvezetője, Járja Ferenc, egykori tűzoltó, szolgálati járadékos, továbbá a Jobb Jövő Kulturális és Szabadidő Egyesület vehette át.  Szintén ezen elismerésben részesült Kiss Józsefné, a ceredi Id. Szabó István Általános Iskola intézményvezetője, Lehel Zoltán, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Nógrád Megyei Igazgatóságának igazgatója, Lehoczki Szabolcs Piliny polgármestere, Oravecz Roland Bárna első embere, valamint Tatár Csaba is, aki több mint húsz éven keresztül (1985-2007) a Nógrád megyei Sütőipari Vállalat és a Palócbrot Rt. Termelési Igazgatójaként szervezte és irányította szűkebb hazánk és a megyeszékhely sütőipari termékekkel történő ellátását. Nógrád Megyéért Díjat vehetett át továbbá Vas Ágnes, a Balassagyarmati Honismereti Híradó szerkesztője, valamint Filippo Capellupo, az olaszországi Calabria régió és Catanzaro provincia turisztikai, idegenforgalmi, ifjúsági- és sport képviselője (szerk. Calabria régió és Nógrád megye immár huszonöt éve testvérrégiók, a térségben több testvértelepülési kapcsolat is erősíti ezt).

Salkaházi Sára Díjat kapott László Ferencné, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) Nógrád Megyei Kirendeltségének igazgatóhelyettese, illetve Kaliczka Bernadett, a Dr. Göllesz Viktor Rehabilitációs Intézet és Ápoló Gondozó Otthon munkatársa. 

Veres Pálné Díjat vehetett át Juhász Gáborné, a Mátranováki Általános Iskola intézményvezetője, valamint Filkor Lajos, a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum Lipthay Béla Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója.

Perliczi János Díjban részesült Pifka Zsolt, Nógrád Megye vezető mentőtisztje és dr. Lendvai László, a balassagyarmati kórház fül-orr-gégészeti osztályának főorvosa. 

Nógrád Megyei Nemzetiségekért Díjat kapott Botos Sándor, a karancsaljai Roma Önkormányzat elnöke, valamint Ivanicsné Hugyecz Mária, a bánki szlovák nemzetiségi önkormányzat elnöke.

Nógrád Megye Sajtó Díját idén a Concrete Média Kft. munkatársai érdemelték ki. 

A Nógrád Megye Gazdaságáért Díjat pedig Márkus Pál, a Márkus és Társa Mérnöki Szolgáltató Bt. tulajdonosa, illetve Szántó Csaba, az OTYS Úttechnika Kft. ügyvezető igazgatója vehette át. 

Szondi György Díjban részesítették a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Balassagyarmati Rendőrkapitányságát és a Bátonyterenyei Rendőrkapitányságát is. 

Bérczy Károly Díjat adományoztak Klinger Attila, a BSE Palóc Farkasok Utánpótlás Sport Egyesület elnökének, valamint a Salgótarjáni Strandépítők Kézilabda Club részére. 

A Szontágh Pál Díjat idén Altsach Ignác Szendehely polgármestere és Barna István Csécse polgármestere érdemelte ki. 

Balassagyarmat több Nógrádikum díjjal is gazdagodott

Az eseményen kiosztották a Nógrádikum díjakat is, amelyek közül Balassagyarmat többet is átvehetett. Elismerést kapott: a „Civitas Fortissima” csehkiverő hőseinek emléke, a balassagyarmati vasutasok, a harcokban részvevő katonák és polgárok hazafias példamutatása, a Balassagyarmati Szentháromság Főtemplom Szent Felicián ereklyéi, a Vármegyeháza, a Görögkeleti szerb templom, a Dr. Kenessey Albert Kórház – Rendelőintézet, volt Mária Valéria közkórház a 19. század végén, a 20. század első felében keletkezett épületegyüttese, a kiemelkedő építészeti értéket képviselő villaépületek, mint a 20. századi polgári életforma emlékei, illetve a Duna-Ipoly Nemzeti Park részét képező Éger-láp természetvédelmi területe. 

Ezeken kívül Nógrádikum díjban részesült még a salgótarjáni József Attila Művelődési és Konferencia Központ és kulturális tevékenysége, a szécsényi Pünkösdi gyalogos férfi zarándoklat, a csécsei „Legrégebbi magyar feliratú kis harang, a béri Öreg Vízimalom, valamint a Kazári krumplilaska és a Laskafesztivál. A Nógrádikum Különdíjat pedig a Salgótarjáni Bányászati Kiállítóhelynek ítélték oda. 



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában