Megugrott a kereslet a gyorstesztek iránt, de nincsenek ellátási problémák a nógrádi gyógyszertárakban

Hűvös napokkal köszöntött ránk az ősz, egyre többen panaszkodnak torokfájásra, orrfolyásra és lázra. Koronavírus gyanúja esetén a legtöbben már automatikusan tesztelik magukat otthon, annak eredménye határozza meg a további teendőket. Ennek köszönhetően már augusztustól megugrott a gyorstesztek iránti kereslet a Nógrád megyei patikákban.

Gulyás Edina

A hideg reggeleket követően napközben már nincs szükség a kabátra, sokan ennek a kettősségnek tudják be, hogy ebben az időszakban influenzaszerű tünetekkel – orrfolyás, köhögés, torokfájás – küzdenek. A koronavírus-járvány megjelenése óta azonban a fertőzés gyanúja is mindenkiben felmerül, éppen ezért otthon végezhető tesztekkel ellenőrzik azt, hogy a vírus okozza-e a fenti tüneteket. A patikákban egyre nagyobb a kereslet az apró eszközök iránt. 

– Sokan vásárolják a koronavírus-gyorsteszteket, a nyár folyamán megugrott az azok iránti kereslet. Ez a folyamat máig tart, de korántsem olyan magas szinten, mint a dühöngő járványhullámok során – tájékoztatott dr. Ádám György, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Nógrád Megyei Szervezetének elnöke, hozzátéve: – A balassagyarmati Szent György Gyógyszertár vezetőjeként azt tapasztalom, hogy az eszköz típusai közül a vásárlók körében a nyáltesztek a legnépszerűbbek. Ennek az lehet az oka, hogy azok könnyen elvégezhetőek, akár gyermekek esetében is.

Mint mondta: a szervezetben lévő ellenanyag kimutatására alkalmas antitesttesztek is kaphatók a patikákban, azonban azt igen kevesen keresik. Dr. Ádám György arra is kitért, hogy az utóbbi időszakban nem kiugró mértékben, de emelkedett az antibiotikumok iránti kereslet is, és egyre több beteg vásárol vitaminokat és immunerősítő szereket is. 

– Kijelenthetjük, hogy talán az eddiginél jobban odafigyelnek az emberek az egészségük megőrzésére, immunrendszerük erősítésére és a megelőzésre is – fogalmazott az elnök. 

Két típusa van

Dr. Koncz Ferenc, a bátonyterenyei kastélykerti patika gyógyszerésze arról tájékoztatott, hogy alapvetően két típusa van az antigénteszteknek. Az egyik az orrnyálkahártyából, míg a másik a nyálból vett minta alapján mutatja meg az eredményt. Ez utóbbiak közé tartoznak az elsősorban gyereknek szánt nyalókás tesztek. 

– Árkategória szerint is két csoportba sorolhatók ezek az eszközök. Az olcsóbb fajták legfeljebb kétezer forintba kerülnek, ettől függetlenül megbízhatóan mutatják ki a vírus jelenlétét. A drágább árfekvésű tesztek sem érik el azonban az ötezer forintot. Jelentősen mérséklődött az áruk, kezdetben ugyanis akár tízezer forintot is ki kellett fizetni azokért – hangsúlyozta a gyógyszerész. – Gyógyszertárunkban augusztus óta minden hónapban duplájára nőtt a gyorstesztek iránti kereslet. 

Mint mondta: a háziorvosok napjainkban is élnek a telemedicina gyakorlatával. Azoknak a pácienseknek, akik telefonon jelzik, hogy megbetegedtek, azt javasolják: csináljanak otthon egy antigéntesztet. Így nem meglepő, hogy egyre többen vásárolják azokat. Ellátási probléma azonban nem merült fel. 

– Az antitestteszteket, amik a szervezetben az ellenanyag jelenlétét mutatják, nem keresik annyian. Ezek ára nem mérséklődött, továbbra is közel tízezer forintért lehet beszerezni – ismertette dr. Koncz Ferenc. 

A gyógyszerész azt is elárulta, hogy az ősz beköszöntével egyre több antibiotikum, kombinált nátha elleni készítmény és orrspray fogy. Azonban a vitaminokat, a természetes hatóanyagú gyógynövényeket és más immunrendszer erősítő szereket még kevesen vásárolják. Ezeket már nyár végén el kellene kezdeni szedni annak érdekében, hogy felkészítsük szervezetünket a hűvösebb napokra. 

 

 

Néhány perc alatt meggyőződhetünk arról, megfertőzött-e bennünket a vírus
Illusztráció: H. Cs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában