Látogatás

2022.09.18. 11:02

Latorcai Csaba államtitkár is tiszteletét tette a Nógrádi Megyenapon

Mint arról már beszámoltunk, tizenhatodik alkalommal rendezték meg a Nógrádi Megyenapot szombaton, amelynek idén szűkebb hazánk névadó települése, Nógrád adott otthont. Az ünnepi közgyűlést követően a sportpályán gasztronómiai kóstoló és vásár, valamint kulturális programok is várták az érdeklődőket.

Lászlók Judit

Latorcai Csaba államtitkár (b) Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnökének társaságában

Forrás: Nool

Fotó: Fürjes Béla

Az eseményen Latorcai Csaba parlamenti államtitkár, területfejlesztési miniszterhelyettes is részt vett, aki átadta a Palóc Palóc Ki Mit Tud? tehetségkutató verseny győzteseinek járó díjakat is.

Az ünnepi közgyűlést követően a sportpályán gasztronómiai kóstoló és vásár, valamint kulturális programok is várták az érdeklődőket. A jelenlévők a hagyományőrző műsorok mellett megtekinthették a Palóc Ki Mit Tud? tehetségkutató versenyben résztvevők produkcióit is a színpadon. Az előadóművészeti vetélkedőt a Salgótarjáni Néptáncművészetért Közalapítvány és a Nógrád Táncegyüttes szervezte meg a népi kultúra körében, pályázati forrásból. Korábban három helyszínen rendeztek válogatókat szűkebb hazánkban, amelyre közel nyolcvan versenyző jelentkezett. Majd a napokban megtartották a döntőt is, azonban a megmérettetés eredményét a Megyenapon hirdették ki. 

A 16. alkalommal megrendezett Megyenap és a Palóc Ki Mit Tud? tehetségkutató díjátadója alkalmából Latorcai Csaba parlamenti államtitkár, területfejlesztési miniszterhelyettes Mikszáth Kálmán szavaival köszöntötte a hagyományaiban szokásaiban ínycsiklandó ételeiről híres vidék kedves és vendégszerető közönségét. 

– Az ünnepi forgatag jó alkalmat teremt a találkozásra, a hagyománytisztelet megnyilvánulására és arra, hogy büszkén tárjuk a világ elé e vidék szépségét, gazdag és élő hagyományát a népszokásoktól egészen a krumpliganca, vagyis a palóc ferentő kóstolásáig. Jó alkalom arra is, hogy hagyományainkra építve közös munkával bizakodva tekintsünk a jövőbe – mondta Latorcai Csaba. Hozzátette: – Magyarország Kormányának a célja az, hogy úgy fejlesszük és gyarapítsuk az ország különböző megyéit, hogy a helyi igényeknek megfelelően, együttműködésben az ott élőkkel hazánk 2030-ra az Európai Unió öt legélhetőbb tagállama közé kerüljön, ahol minden vágyott gyermek megszületésével erősödik és gyarapodik a nemzet. Ahol hosszútávon fenntartható a versenyképes gazdaság, amelynek egyik fontos alapja az energiafüggetlenség megvalósítása. Ahol a polgárok harmóniában élnek szűkebb és tágabb környezetükkel, tisztességes és becsületes munkával biztosítani tudják saját maguk és családjaik megélhetését, biztonságban tudják szeretteiket, vagyonukat, boldogan élnek minőségi életet. E nagyívű vállalás mentén valósulnak meg Nógrád megyében is a jobb életminőséget szolgáló beruházások. Példának okáért a kormány itt Nógrád községben 55,5 millió forint értékben biztosított pályázati támogatást energetikai korszerűsítést célzó fejlesztésekre.

Az ünnepi beszédet követően végül átadták a Palóc Ki Mit Tud? tehetségkutató verseny győzteseinek járó díjakat is, akik nagy értékű ajándékokkal is gazdagodtak.

Eközben a kulturális programok mellett gasztronómiai kóstoló és vásár is várta az érdeklődőket a Megyenapon. Így a résztvevők megízlelhették szűkebb hazánk egyedülálló különlegességeit, illetve híres kézműves portékáiból is beszerezhették a kedvükre valót. A nap utolsó felében Kollányi Zsuzsi énekesnő és az Ismerős Arcok koncertje gondoskodott a jó hangulatról. 

Palóc Ki Mit Tud? eredmények

Népi ének szóló kategória: I. korcsoport: 1. Vincze Aisa; 2. Kovács Kincső; 3. Deák Borbála. II. korcsoport: 1. Golyán Gréta; 2. Buzás Lilla; 3. Kaba Luca. Különdíjat kapott az I. korcsoportban Hegedűs Nóra, II. korcsoportban Kovács Emma. Népi ének csoportos kategória: I. korcsoport: 1. Gyöngyvirágok Énekegyüttes 2. Berecz Janka Veronika – Liska Laura 2. Vartik Eszter – Vartik Zsófia 3. Paluch Csenge-Paluch Luca. II. korcsoport: 1. Hajlonca Énekegyüttes. Néptánc páros kategória: I. korcsoport: 1. Bolyki Lilli – Kis Attila Viktor. II. korcsoport: 1. Oszvald Emma – Kiss-Csitári Ákos 2. Kis Kamilla Vanda – Kojnok Bence Levente. Néptánc szóló kategória: II. korcsoport: 1. Kojnok Máté 2. Rigó Bence. Népzene kategória: I. korcsoport: 1. Vartik Eszter (citera). II. korcsoport: 1. Reccs duó.
Felkészítő tanárok: Kubinyiné Szabó Katalin, Kecskeméthy Lilla, Csizmadia Kinga, illetve Csetneki Hanna. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában