Túra

2022.09.07. 13:52

Évente több ezer látogató keresi fel a hollókői tanösvényeket

A világörökségi falu négy tanösvénnyel rendelkezik, amelyeket évente közel 10-15 ezer turista keres fel. Az útvonalak a település természeti értékeit kívánják bemutatni, ezért folyamatosan fejlesztik azokat.

L.J.

Szabó Csaba polgármester (képünkön) elmondta: folyamatos fejlesztésekre törekednek a világörökségi faluban

Forrás: Nool.hu

Fotós: Hüvösi Csaba

A Kertekalja-tanösvény az Ófaluhoz közel helyezkedik el, s javarészt azoknak a személyeknek kedvez, akik szeretik a csendet és a kevésbé nehéz terepet. Ezen az útvonalon a látogatók bepillantást nyerhetnek a paraszti növénytermesztésbe és gazdálkodásba, valamint megismerkedhetnek az egykori kenderáztatókkal és mosótavakkal is. 

A Váralja-tanösvény különlegességét a Vár-kút forrásnál kialakított egykori parasztfürdő adja. A létesítményt 1936-1937-ben építették fel. A kiszolgáló épületekkel rendelkező fürdő Hollókő háború előtti idegenforgalmában jelentős szerepet játszott. Azonban 1950-es évekre a falu vízellátása már nem felelt meg a kor igényeinek, ezért a vezetékes vízellátás biztosítását a Vár-kút forrásában látták. Később megépült a falu vízműve is. A víznyerést biztosító aknakút műszakilag úgy lett kialakítva, hogy a fel nem használt vízmennyiség egy túlfolyón keresztül a fürdőmedencét töltse föl. A község növekvő vízigénye és a forrás csökkenő vízhozama viszont vízellátási problémákat okozott, így a strand feltöltésére már nem maradt elegendő víz. Bár 1964-ben a medencét még rendbe hozták, a vízellátás megoldatlansága miatt a következő években teljesen megszűnt a strand működése.

Helyrehozták a Forrásházát is

Szabó Csaba polgármester érdeklődésünkre elmondta, hogy a népszerű Váralja-tanösvényen idén több apróbb fejlesztést is végrehajtottak önerőből.

– A Forrásháza az évek alatt megrongálódott, viszont idén helyrehoztuk. Azonban a jövőben szeretnénk az esőbeállóval rendelkező kiállítórészt is felújítani – mondta portálunknak Szabó Csaba.

Hozzátette: a Kertekalja-tanösvényt is érinti egy nagyszabású beruházás, amelyet az Enjoy Park projekt részeként kívánnak megvalósítani.

Egyedülálló panoráma

Ez a tanösvény az Ófalu végén befejeződik jelenleg. Azonban szeretnénk a program támogatásával megnövelni az útvonalat és egészen kivezetni a domboldalon lévő szőlőültetvényekhez, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik az Ófalura és a várra egyaránt. Ennek létrejöttével sokkal többet mutathatnánk meg a helyi természeti értékeinkből a turistáknak. A beruházás várhatóan pár éven belül elkészülhet – fogalmazott a polgármester.

Kiemelte: még színesebb programot nyújthatnak majd a látogatóknak, ha a jövőben a Bükki Nemzeti Parkhoz tartozó Vártúra Ösvény és Biológiai Tanösvény is újra megnyílik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában