Tanévkezdés

2022.09.01. 12:30

Becsengettek Nógrád megye oktatási intézményeiben (fotók, videó)

Több ezer diák ült iskolapadba csütörtök reggel Nógrád megyében: szeptember 1-én elkezdődött az új tanév.

N.O.

Megkezdődött a tanév, újra diákokkal teltek meg az iskolák tantermei. Képünk a salgótarjáni kereskedelmi szakközépiskolában készült

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba

Véget ért a nyár és megszólaltak az iskolacsengők jelezvén, hogy elkezdődött a 2022/23-as tanév szűkebb hazánkban is, amelynek megvan a rendje és az iskolai szünetek időpontja is.

Az Origo oldalán arról számolt be, hogy az utolsó tanítási nap június 15. lesz, végzősök esetében középfokú iskolában május 4., két évfolyamos részszakmára való felkészítést folytató szakiskolákban pedig május 31.

Az őszi szünet október 29-től november 7-ig, a téli december 22-től január 3-ig, míg a tavaszi szünet április 6-tól 12-ig tart majd. A tanköteles tanulókat jövőre április 20-21-én kell beíratni az iskolába. A tavaszi írásbeli érettségiket pedig május 5-től 26-ig lehet majd írni.

Ennyien kezdik meg az iskolát a tankerületekben

Nagyné Barna Orsolya, a Balassagyarmati Tankerületi Központ igazgatója kifejtette, hogy 27 székhelyintézményben - ezen kívül 2 tagintézményben, 33 működő telephelyen és összesen 62 feladatellátási helyen - 5798 diák kezdi meg ezt a tanévet, amelyből 591 fő elsős.

Simon Tibor, a Salgótarjáni Tankerületi Központ igazgatója elárulta, hogy fenntartásukban összesen 31 köznevelési intézmény működik. A Nógrád Megyei Pedagógiai Szakszolgálat mellett 4 gimnázium, 23 általános iskola és 3 önálló alapfokú művészeti iskola szolgálja a nevelési és oktatási feladatok ellátását.

Mint mondta, idén, az általános és középiskolákban közel 8 ezer tanuló kezdi meg az új tanévet. Közülük az általános iskola első évfolyamán 850-en, míg a 9. évfolyamon 350-en ülnek iskolapadba. Az általános iskola 8. évfolyamára 828, a gimnáziumok 12. évfolyamára pedig 271 tanuló fog járni az új tanévben.

Középiskolás fokon nem teszik kötelezővé a maszkot

Tarnóczi László, a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum sajtóreferense portálunknak elmondta, hogy a legtöbb iskolában az első tanítási nappal kötötték egybe a tanévnyitót.

– A Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskolában 420 tanuló kezdte meg az évet nappali tagozaton 6 új, 9. évfolyamos osztállyal. A Borbély Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban 360 a tanulók létszáma. A Stromfeld Aurél Technikumban 3 ágazatban, 5 osztályban 100 diák kezdi meg a középiskolai tanulmányait, és további 326 folytatja azt felsőbb évesként. A Táncsics Mihály Technikum tanulói létszáma 512, a 9. évfolyamot kezdők száma pedig 78 – közölte Tarnóczi László.

Hozzátette: Balassagyarmaton, a Mikszáth Kálmán Technikum és Szakképző Iskolában a nappali tagozatos tanulói létszám 360, az új évfolyamon 3 technikumi és 2 szakképzős osztályt indíthattak az idei tanévben.

Mint arról a sajtóreferens beszámolt, a Szent-Györgyi Technikum 4 kilencedikes osztályában 90 új diák és további 31 tavalyi előkészítős kezdi meg a tanulmányait. A teljes tanulói létszám itt 391 fő. A Szondi György Technikum és Szakképző Iskolában 447 diák tanul. Ebből a 9. évfolyam száma az 5 szakmai osztályban 133, míg a 2 technikumi osztályban 38 gyermek van. A rugalmasabb szakmaszerzést biztosító képzésben további 15 tanuló kapcsolódik be a Szondi iskolaéletbe.

Az idei évet már a koronavírus-világjárvány sem befolyásolja olyan mértékben, mint korábban. Tarnóczi László elárulta, hogy a tanévnyitókon nem volt kötelező a maszk használata, kézfertőtlenítés azonban már javasolt volt az intézményekben.

A rendőrség is készült a tanévkezdésre

A Nógrád megyei rendőrök a polgárőrséggel együttműködve idén szeptemberben is a tanítási idő kezdetén és végén az oktatási intézmények környékén demonstratív jelenléttel kívánták elősegíteni a gyermekek biztonságos közlekedését. 

Király-Kollár Ramóna, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense elmondta, hogy felhívják a járművezetők figyelmét, hogy az iskolák, óvodák és bölcsődék környékén fokozott figyelemmel és körültekintéssel közlekedjenek és ügyeljenek az ott lévő megállási és parkolási szabályokra. 
Hozzátette: mielőtt egyedül indul útnak a gyermek az iskolába, legyenek biztosak abban, hogy ismerik és mindig minden körülmények között betartják a közlekedési szabályokat. Mivel ősszel gyorsan rövidülnek a nappalok, később világosodik, korábban sötétedik, így fontos, hogy ügyeljenek gyermekeik láthatóságára is. 
Mint mondta, ebben az időszakban nagy szerepe van a szülői példamutatásnak és a helyes közlekedésre nevelésnek. 

Arra kéri a rendőrség a lakosokat, hogy legyenek türelmesek, előzékenyek és körültekintőek, valamint tartsák be a közlekedési szabályokat.

Király-Kollár Ramóna arra is kitért, hogy elengedhetetlen kellő figyelmet fordítani, a tanulók személy- és vagyonbiztonságára. Éppen ezért, csak szükséges mennyiségű készpénzt vigyenek a diákok magukkal az iskolába, értékeiket az iskolatáskában tárolják és idegenekkel ne álljanak szóba. A késő esti órákban pedig lehetőleg ne egyedül menjenek haza a diákok és fontos, hogy a szülők gondoskodjanak arról is, hogy a gyermek mindig eltudja érni őket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában