Forróság

2022.08.03. 06:50

Tüzek pusztítják Nógrád megye erdeit a nyári szárazságban

A nyári forróságban több alkalommal is lángra kapott az erdő Nógrád megyében, mely esetek nagy részét emberi gondatlanság okozta. Emiatt a katasztrófavédelmi szakemberek nem győzik elégszer hangsúlyozni: a tűzgyújtási tilalom mindenkire vonatkozik!

Nagy Orsolya

Az erdőtüzek 99 százaléka emberi gondatlanság, vagy szándékosság miatt keletkezik

Forrás: Archív Nool

Egyre több az erdei tűz szűkebb hazánkban is.  Kapás Márton, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője portálunknak elmondta, hogy Magyarországon két fokozottan erdőtűz-veszélyes időszakot különíthetünk el. Az egyik kora tavasszal van, amikor elsősorban rét- és tarlóégetések következtében gyullad meg az erdő, a másik pedig a nyári hónapokra esik. 

– Utóbbi esetben, mint jelenleg is, hosszabb a csapadékmentes időszak. A száraz, meleg időjárási viszonyok következtében az erdei avar- és tűlevélréteg, valamint a felhalmozódott elhalt gallyak és ágak teljesen kiszáradnak, így könnyen lángra kapnak, többségében a felelőtlenül gyújtott tüzek hatására. Az erdőtüzek elsősorban eldobott cigarettacsikkek és a tűzgyújtási tilalom kihirdetése ellenére meggyújtott tábortüzek, valamint nyári gazégetések következtében keletkeznek, elsősorban erdei és fekete fenyves, illetve idősebb lombos állományokban – közölte Kapás Márton.

A tűzgyújtási tilalom az ország egész területére, továbbra is érvényes
Forrás: NMKI

Hozzátette: ebben az időszakban főként a fenyőerdők veszélyeztetettek, mert aszályos időben könnyen koronatűz lehet belőlük. Előfordulásuk a július-szeptemberi hónapokban jellemző.

A szóvivő kiemelte, hogy az erdőtüzek 99 százaléka emberi gondatlanság, vagy szándékosság miatt keletkezik. 

– Az erdőtüzek gyakorisága az utóbbi évtizedekben megnövekedett. Ennek oka egyebek mellett az éghajlati szélsőségekben, a kevesebb csapadékban, a magasabb éves átlaghőmérsékletben, valamint a hótakaró nélküli telek sorozatában keresendő. Jellemző, hogy a klímaváltozás következtében a korábbinál forróbb nyarakon nem csupán az erdőtüzek száma növekedett meg, hanem esetenként a tűz terjedési sebessége és intenzitása is. Utóbbi esetek a korábbinál nagyobb területet érinthetnek és nehezebb eloltani is – hívta fel a figyelmet Kapás Márton.

Mint mondta, erdeinkben az úgynevezett felszíni tüzek a jellemzők, amikor az avar, egyéb elhalt növényi részek, illetve kisebb méretű cserjék kapnak lángra. Ezen túlmenően nyáron jelentősek a még le nem aratott gabonában és a tarlón keletkező tüzek is. Ezek rendkívül gyorsan terjednek és nagy intenzitással égnek, megfékezésük pedig nagy erőfeszítésekbe kerül, technikai, emberi és anyagi oldalról is. 

Azonnal jelentsék, ha tüzet látnak! | Az Ipoly Erdő Zrt. tájékoztatott: az ország egész területén tűzgyújtási tilalom van érvényben, még a kijelölt tűzrakó helyeken is. – Az elmúlt hónapok szélsőségesen csapadékmentes időjárása miatt kialakult rendkívüli szárazság és aszály az erdeinkre is hatással van. A szabadtéri tüzek egyre nagyobb számban fordulnak elő, így nem kímélik az Ipoly Erdő Zrt. kezelésében lévő erdőket sem – írták. A társaság arra kér mindenkit, hogy fokozott figyelemmel járják az erdőt, és amellett, hogy gondos odafigyeléssel túráznak, ha bárhol tüzet észlelnek, azonnal jelentsék. Mivel az erdei területre nehezebben jutnak el a katasztrófavédelem munkatársai, így a helyszín pontos megjelölése segíthet abban, hogy gyorsan célba érjenek és időben megakadályozzanak egy nagyobb tüzet.

Nyolcezer négyzetméteren égett az aljnövényzet | A közelmúltban több tűz is volt megyénkben, pár napja Nógrádszakál külterületén pusztítottak a lángok. – Az erdő aljnövényzete gyulladt ki és a lángok nyolcezer négyzetméteres területen terjedtek szét. A tűz keletkezésének oka valószínűsíthetően az volt, hogy egy kidőlő fa elektromos vezetéket szakított át, a leszakadt vezeték pedig meggyújtotta az avart – emlékeztetett Kapás Márton. A szóvivő hozzátette: az idei év eddigi legnagyobb kiterjedésű, Nógrád megyét is érintő erdőtüze tavasszal volt. Zabar és Domaháza között mintegy 90 hektáros területen égett az erdő aljnövényzete. A lángok a fák lombkoronájára is átterjedtek. A helyszínre három megyéből érkeztek egységek, akik nagy küzdelem árán, de eloltották a tüzet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában