Fejlesztés

2022.08.15. 16:24

Több mint kétszáz éve szolgálja a hívőket a felújított nógrádi templom

A 265 éves Nógrádi Nagyboldogasszony Római Katolikus Templomban az elmúlt évszázadok alatt történtek külső és belső javítások, felújítások, azonban csak az elmúlt húsz év alatt sikerült jelentős mértékű fejlesztést végrehajtani. Mára kívül-belül felvirágoztatták az Isten házát.

Lászlók Judit

Szentmisét tartottak, ahol hálát adtak a kitartó munkáért

Forrás: Beküldött

A nógrádi katolikus közösség 2002-ben határozta el, hogy a római katolikus templom felszentelésének kétszázötvenedik évfordulójára felújítja az épületet, melynek koordinálására még akkor létrejött a Nógrádi Nagyboldogasszony Alapítvány. Piroska János, a szervezet kuratóriumának elnöke portálunknak elmondta, hogy az alapítvány munkatársai akkor felmérték a korszerűsítéshez szükséges feltételeket és az anyagi források előteremtésének lehetőségeit. Ezek ismeretében határozták meg a felújítás stratégiáját.

– Úgy döntöttek, hogy szakaszosan, a fontossági sorrend figyelembevételével kezdik meg a munkákat. Emellett pályázatok benyújtásával, hívek egyéni adományaival, minden hónap utolsó vasárnapi persely adományával, a személyi jövedelemadó egy százalékának felajánlásaival és minden egyéb rendelkezésre álló lehetőség kihasználásával próbálták meg összegyűjteni hozzá az anyagi forrást – mondta Piroska János.

Felszentelték a felújított templomot
Forrás: Beküldött

 

Az elnök kiemelte: két évvel ezelőtt megújították a templom toronysisakját. A torony ablakainak cseréje a Bükki Nemzeti Park anyagi támogatásával valósult meg, mivel a toronyban védett denevér populáció él, továbbá társadalmi összefogással működőképessé tették a toronyórát is. Ebben a szakaszban sikerült korszerűsíteni a főhomlokzatot, valamint a főbejárat is új lépcsőket kapott. Tavaly felújították a templomhajó mindkét oldalfalát, valamint a szentély hátsó falát és a sekrestyét. A korrodálódott ereszcsatornát lecserélték, a csapadékvizet elvezették, valamint az egész templomot lefedő új villámvédelmi rendszert építettek ki. Ez év tavaszán a templomhajó és a sekrestye, a szentély zárófal lábazati része szellőző kőborítást kapott. Ezzel befejeződött a nógrádi római katolikus templom húsz éven át tartó teljes felújítása.

Megszentelték az elkészült templomot

Ennek tiszteletére minap a nógrádi Nagyboldogasszony templomban szentelési ünnepi szentmisét tartottak, amelyen Piroska János mondott köszöntőt. 

Ismertette: a felújítást dr. Beer Miklós, a Váci egyházmegye nyugalmazott püspöke, valamint Marton Zsolt püspök is támogatta. További segítséget nyújtottak a pályázati úton elnyert különböző támogatások, valamint a 2020-ban a miniszterelnökségtől kapott hozzájárulás. Az elkövetkező időszakban lesz feladat bőven, hiszen erősíteni, fiatalítani kell a egyházközösséget azért, hogy a templom soha ne legyen üres.  A szentmisét Máthé György érsekvadkerti plébános celebrálta, aki az istentiszteletet záró körmeneten megáldotta a felújított templomot.

Megköszönte az elmúlt húsz év kitartó munkáját

Az ünnepi szentmisén Piroska János hangsúlyozta: kettős ünnep volt a hétvégén, ugyanis a templom védőszentjét ünnepelték, de a 265 éves Isten házáért is hálát adtak.  – Legelőször megköszönöm mindannyiunk nevében a Jó Istennek az elmúlt 20 évet, mely alatt megszépítettük templomunkat. Köszönöm a hitet, a kitartást, a bizalmat, az erőt, és azt a sok-sok imádságot és azt a példaértékű anyagi támogatást, áldozatot, amelyet egyházközségünk helyi és elszármazott tagjai vállaltak. Mondván, ez a mi templomunk. Példaértékű cselekedet volt őseink iránti tisztelet, megbecsülése az örökségünknek – tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában