Rózsavilág

2022.08.16. 17:27

Rózsák, rókák, legendák – a lelkeket simogatják Alsópetényben

Az alsópetényi Rózsavilág portája idén nyáron különleges előadások otthonává vált: a hangulatos atmoszféra uralta helyszínen Szabó Zsóka irodalmár, a Közmédia Duna Csatornájának szerkesztője saját művelődéstörténeti kutatásaival örvendeztette meg a hallgatóságot.

NOOL

Káli Betty teremtette meg a testet és lelket gyógyító és felszabadító tereket

Forrás: Nool.hu/Archív

Fotó: Hüvösi Csaba

Ma már rózsaillat lengi be az egykori szikvíz- és hentes bolt alsópetényi termeit. A Rózsavilág minden szeglete, minden terméke megörvendezteti a látogatókat. Káli Betty teremtette meg a testet és lelket gyógyító és felszabadító tereket a nógrádi faluban. Ő maga, mint azt korábban portálunknak is elárulta, szenvedélyesen szereti ezt a csodás növényt, a rózsát, amely illatszerekben, gasztronómiai termékekben éppúgy teret kaphat ötletei nyomán, mint a lakás díszítésében, a ruhákon. A virágok királynőjéből a termékeket szeretnék minél inkább csak női kezek érintésével előállítani, így is magasabb rezgést teremteni egy, a világ szinte minden kultúrájában kedvelt virágnak.

Az alsópetényi porta ugyanakkor idén nyáron új eseményeknek is otthont ad. Szabó Zsóka irodalmár, a Közmédia Duna Csatornájának szerkesztője most nem interjúkat készíteni tér be az udvarba, saját művelődéstörténeti kutatásait három estén hozza el a hallgatóságnak. 

Mint azt az előadó elárulta: azzal az ötlettel kereste meg Bettyt, hogy Zenit címmel szervezzenek egy kulturális sorozatot. Mivel ő maga is rajong a rózsákért, szívesen viseli ruháin, és szívesen használja a kozmetikumaiban. Ugyanakkor a családja, a tanulmányai és a munkája révén is szoros a kapcsolata a rózsa kultúrtörténetével. 

Júliusban meg is tartotta az első előadást, amelyben a Kis herceg, Antoine De Saint – Exupéry csodás regénye állt a középpontban, különös tekintettel az író kalandos életére, és az abban szerepet játszó rózsa kultuszra. Természetesen nem véletlen, hogy a Róka rózsája címet viselte az előadás, amelyben interaktív módon a közönség is elmondhatta a regényhez kapcsolódó érzéseit.

Szabó Zsóka különleges világba kalauzolta a közönséget
Forrás: Beküldött

Az augusztusi teliholdas nap után, minap ismét összegyűltek a program iránt érdeklődők a hangulatosan feldíszített udvaron. Szabó Zsóka egy kosárral sétált végig a vendégek között, azzal a kérdéssel: Rózsát vagy kenyeret? A magyar kultúrkörben oly jelentős Árpád-házi Szent Erzsébethez kapcsolható rózsacsoda felidézése volt a kulcs a kapuhoz, amin együtt léptek be a vendégekkel a Nagymama kertjébe. Ekkor a magyar kertek történetét ismerhették meg a középkortól gyakorlatilag a török hódoltságot követő időkig a résztvevők, a Korán tanításai és számos keleti történet mentén a muszlim kert jellemzőit is bemutatta az előadó, a virágokkal cserekereskedést folytató híres nagy családok, mint a Nádasdyak vagy épp a Batthyányak kalandjait is belefűzve. Szó esett szinte a következő előadást már felvezetve Balassi Bálint virágnyelvéről is.

A hallgatóság lelkét simogatják a történetek
Forrás: Beküldött

Az est történeteit zenei kísérettel fűszerezte Huff Zalán Bendegúz és Szegedi Dávid improvizációs gitármuzsikája. Mivel még nyílnak a rózsák ősszel is, a Zenit sorozat utolsó előadása szeptember 10-én este lesz, ekkor az irodalmi alkotások rózsa hagyományait mutatja be az előadó. Tervei szerint szubjektív válogatást hallhatnak majd a vendégek, a Sub Rosa előadás csokrát is sokféle rózsából köti.

A Rózsavilág az idei nyári programokkal egyszerre nyitogatja az emberek minden érzékszervét, és ha már a szem, a száj, az orr kellő tapasztalást szerzett a rózsáról, akkor a szívnek is rózsaillat segít kisimulni egy zaklatott időszakában a világnak. Az előadásokhoz a közösségi oldalakon játékok is társulnak, illetve minden program végén kis meglepetés várja a témához illeszkedően a résztvevőket.

A Rózsavilág tevékenységéről már korábban portálunkon is beszámoltunk:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában