Munkaerőhiány

2022.08.11. 17:20

Óvónőt keresnek Nógrád szinte minden településén, elöregedőben a szakma

A megye szinte valamennyi településén hirdetnek óvodapedagógusi állást, több mint 120 szakemberre lenne szükség Nógrádban.

Gulyás Edina

Egyre nehezebb szakképzett utánpótlást találni

Forrás: Nool.hu archívum

Fotó: Hegedűs Márk

Ahogyan országszerte, úgy Nógrád megyében is egyre nagyobb kihívás elé állítja a fenntartókat a nyugdíjba vonuló óvónők helyére fiatal, szakképzett munkaerőt találni. A közszféra állásportálján szűkebb hazánkban több mint 120 olyan hirdetés található, amelyben óvodapedagógust keresnek. Megyénk valamennyi járásába bőven akadnak ajánlatok. A legtöbb óvónőt, 36-ot, a bátonyterenyei, míg a legkevesebbet, 11-et, a szécsényi kistérségben keresik. 

– A Mátramindszenti Kerekerdő Óvodában régóta egy helyi, már évek óta nyugdíjas korú óvodapedagógus felügyeli a gyerekeket. A munkáját egy dada segíti. Jelenleg 18, a faluban élő óvodás jár az intézménybe – tájékoztatott Horváth János polgármester. 

Szolgálati lakást is kapna, aki vállalná a munkakört

– Tavaly február óta hirdetjük az óvodavezetői állást, azonban arra nincs jelentkező. Szeretnénk, ha megoldódna ez a régóta fennálló probléma – mondta Horváth János. 

Mint mondta, jelenleg pályázati támogatásból újulnak meg a községben a szolgálati lakások. Azok korszerűsítésével biztosítani tudnák az ország más pontjáról ide érkező szakember lakhatását. Bíznak abban, hogy ezzel is vonzóbbá tehetik a települést a fiatal szakemberek számára. 

Nemtiben is hasonló az elképzelés. Széll Istvánné polgármester arról számolt be, hogy hamarosan elkezdődik a szolgálati lakás kialakítása a faluban. Szeretnék, ha hosszú távra megoldódhatna a községben az óvónőhiány. A Gesztnyefa Óvodába 16 gyerek jár, közöttük sok a halmozottan hátrányos helyzetű.

– Két éve folyamatosan keressük az intézménybe az óvodapedagógust, sajnos kevés sikerrel. Szerencsére óvodavezetőt a közelmúltban sikerült alkalmaznunk, egy közeli településről jár hozzánk, ahogyan a munkáját segítő pedagógiai asszisztens is – fogalmazott Széll Istvánné, hozzátéve: – Nagyon szeretném, ha megnyugtatóan rendeződne ez a kérdés. Véleményem szerint ugyanis egy község addig él, amíg működnek az intézményei. Ezért mindent megteszünk annak érdekében, hogy az óvodánk megmaradjon. 

Növekszik a gyermeklétszám, szakember kellene melléjük

– Nyár elején mondott fel az óvodavezető, a helyére keresünk vezető óvónőt. Egyelőre nincs jelentkező a meghirdetett állásra, az intézmény egy dolgozója adta be a pályázatát arra – hangsúlyozta Szabó Vilmos, Rimóc első embere. – Egy dajkát sikerült alkalmazni, óvónőt már évek óta keresünk. 

Mint mondta, a településen sok a kisgyermekes család. Jelenleg 47 gyereket látnak el a két csoportos óvodában. Azonban a növekvő létszám miatt a jövő év szeptemberétől egy harmadik csoportot el kell indítani, akkor plusz egy szakembert is keresni kell. 

– A diósjenői Aranydió Óvodába 95 gyerek jár. Négy csoportban nyolc óvodapedagógus dolgozik – tájékoztatott Tamás Anikó óvodavezető. – Három kolléganőm ment nyugdíjba, az ő helyükre keresünk munkatársakat. Sajnos az óvónők nagy része nyugdíj előtt áll, egyetlen fiatal munkaerő van az intézményben. A három meghirdetett állásra egy jelentkező van eddig, ő is 50 év feletti. 

Mint mondta, sajnos elöregedőben van az óvónői szakma, és egyre kevesebb fiatal választja ezt a hivatást. Jó lenne, ha a megérdemelt pihenésük előtt álló, nyugdíjas korú szakemberek átadhatnák az általuk összegyűjtött tudást és tapasztalatot az utánuk következő generációnak. 

Idén kevesen jelentkeztek óvodapedagógus szakra 

A közelmúltban több országos hírportál is arról számolt be, hogy 14 éve nem jelentkeztek olyan kevesen óvodapedagógus szakra, mint idén. Vannak azonban, akik már gyermekként eldöntötték, hogy ezt a hivatást választják és ettől semmi sem tántorította el őket. 

– Mindig is tudtam, hogy gyerekekkel szeretnék foglalkozni – mondta el Csatlós Eszter, az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem harmadéves óvodapedagógus hallgatója. – Látni, hogy a kicsik nap, mint nap tanulnak valami újat, és ehhez hozzá tudok járulni, felemelő érzés.

Mint mondta, a szakot 34-en kezdték, azonban egyre többen hagyják ott az egyetemet, mert úgy érzik, nem ez az, amire vártak. 

– Sajnos a magyar pedagógusok bére a diplomások átlagbére alatt van. Legfőképpen ettől rémülnek meg az emberek, esélyt sem adva arra, hogy megtapasztalják az pedagógusi hivatással járó értékeket, élményeket – hangsúlyozta a fiatal egyetemista. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában