Szárazság

2022.08.17. 06:55

Nógrád megyében is szomjaznak az állatok az aszály miatt

Egyre nagyobb problémát jelent a hónapok óta tartó szárazság: az erdei források elapadtak, a patakok kiszáradtak. Emiatt egyre több vad indul útnak, hogy vizet találjon, de a madarak és a rovarok is szomjaznak Nógrád megyében.

Nagy Orsolya

Az aszály miatt a vadak is kevesebb vizet találnak

Forrás: Pexels

Szabó László, a Nógrád Megyei Vadász Szövetség elnöke, az OMVK Nógrád Megyei Területi Szervezetének titkára portálunknak elmondta, hogy nagy aszály van, amely nem csak az embereknek okoz gondot, de az állatoknak is. Ráadásul az élőlényeknek nincs ivóvízellátó-rendszerük, így szomjaznak.

– Nagy a baj, hiszen elapadtak a források, kiszáradtak a patakok. A vadak mellett pedig a madaraknak és a rovaroknak sincs víz. A vadásztársaság tagjai hordanak vizet, amelyet mesterséges itatókban helyeznek el, de nem lehet minden állatot megitatni. Ráadásul a nagy melegben még harmat sincs, amiből ki tudnák inni a vizet. Éppen ezért elvándorolnak, vagy elpusztulnak. Egyre több vad jelenik meg emiatt a kukoricásokba, de a közterületeken is – közölte Szabó László.

Hozzátette: a lakosok is segíthetnek az állatoknak azzal, hogy vödörbe, ládába vizet tesznek ki az udvaron és az erkélyen. Azokat, ha a vad nem is, de a rovarok és a madarak megtalálják.

Szomjaznak a vadállatok
Forrás: Pexels

Nincs virágpor és nektár sem

Fekete József, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Nógrád megyei szaktanácsadója kiemelte, a legnagyobb problémát az okozza, hogy a szárazságban nincs virágpor és nektár sem. 

– A nektárt esetleg még lehet cukorral pótolni, de a virágport nem. Ezáltal nem lehet tudni, hogy milyen lesz majd a méhállomány, ugyanis elengedhetetlenül szükséges a virágpor a méhegyedek felneveléséhez – hangsúlyozta Fekete József.

Mint mondta: további probléma, hogy az akácfák el vannak száradva, de még az is lehet, hogy jövőre repce sem lesz, hiszen a kőkemény és száraz földben nagyon nehéz lesz elvetni a szakembereknek. A jövő évi méztermés egyelőre még kérdéses.

A jövő évi méztermés egyelőre még kérdéses
Forrás: Pexels

A madármentők feladata is megnövekedett a melegben

Veres Amanda honti madármentő korábban úgy fogalmazott, hogy különösen fontos, hogy ebben a hőségben jobban odafigyeljünk a környezetünkre is. Sok természetes vízforrás kiszáradt az elmúlt néhány hétben, ezért a vadon élő állatokat is érdemes itatni, ha valakinek van erre lehetősége. A fokozódó hőség és a csapadékmentes időjárás miatt bőven akad feladata a madármentőnek, hiszen a vízhiány és a kánikula a tollasokat is megviseli. 

– A szárnyasok, de akár a sünök is hőgutát kaphatnak. Érdemes számukra vizet kitenni a talajszintre, mert úgy fér hozzá a legtöbb állat. A magasabban elhelyezett, kertekben található madáritatók is nélkülözhetetlenek ilyen melegben. Ezzel tulajdonképpen meg is lehet menteni a madarak életét – hangsúlyozta a szakember.

A madarak is könnyen hőgutát kaphatnak a melegben
Forrás: Pexels

Lecsökkent a víztározók szintje | Varga Tamás megyei földrajztanár elmondta: a történelem során volt már példa aszályra. – Kiszámíthatatlan, hogy melyik évben, mennyi csapadék várható. Az aszályok mértéke változó, vannak kiugró évek, mint például ez is. Pár éve azonban például folyamatosan esett, akkor az okozott gondot. Nógrád megyét gyakorlatilag felszíni víztározókból látják el, de ezek szintje most nagyon lecsökkent. Előfordulhat, hogy hamarosan a mélyfúrású kutak fognak segíteni, hiszen azok stabilabb vízellátást biztosítanának – fogalmazott Varga Tamás. Kifejtette, hogy a klímaváltozás már elkezdődött és ez a nagy szárazság az egyik látható jele. – Éppen ezért óvatosnak kell lenni a vízbázissal, de Magyarországon van elég víz. A dél-európai országokban például drámaibb a helyzet, mint hazánkban. Ugyanakkor érdemes takarékoskodni és felelősségteljesen gondolkodni!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában