Környezetkárosítás

2022.08.10. 19:50

Nem egyértelmű, hogy ki a felelős a Szentlélek-patak szennyezéséért

Szennyvíz jelenlétére utaló nyomokat találtak a katasztrófavédelem munkatársai a szécsényi Szentlélek-patakban még májusban. Az ügyben illetékes hatóság azóta további vizsgálatokat is végzett, ám a felelősség kérdése még most sem tisztázott teljesen.

L. J.

Szécsény, Szentlélek patak

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hegedűs Márk

– A területileg illetékes vízvédelmi hatóság május 30-án mintavétellel egybekötött helyszíni szemlét tartott a szécsényi szennyvíztisztító telepen, valamint a Szentlélek-patak érintett szakaszán. A szemle során akkreditált vízmintavétel történt, továbbá a szakemberek megállapították, hogy a szécsényi szennyvíztisztító kibocsátási pontja körül iszaplerakódás, valamint erőteljes szaghatás tapasztalható. Az akkreditált mintavételi eredmények alapján a vízvédelmi hatóság a szükséges hatósági eljárások lefolytatására intézkedett. A telep üzemeltetője a Szentlélek-patakban lévő iszaplerakódást munkagépek segítségével eltávolította – közölte érdeklődésünkre a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. 

Az üggyel kapcsolatban ismét megkerestük a szécsényi szennyvíztisztító telep fenntartóját, az ÉRV Zrt.-t. A társaság, azonban a korábbiakhoz hasonlóan azt állítja, hogy nincs közük a fennálló problémához. 

– Társaságunk számára az egészséges ivóvíz biztosítása és a szennyvíz környezettudatos elvezetése, tisztítása, illetve ezekkel a szolgáltató tevékenységekkel párhuzamosan a vízbázisok fenntartható védelme elsődleges fontosságú a négy megyére kiterjedő szolgáltatási területünk valamennyi pontján, így a szécsényi térségben is – áll a válaszul küldött közleményben. Úgy fogalmaznak: – Társaságunk ezúton is megerősíti a 2022. május 19-én kelt közleményében foglaltakat, mely szerint nem a Szécsényi Szennyvíztisztító Telepről származik a Szentlélek-patakba folyó zavaros víz. A Szécsényi Szennyvíztisztító Telepet elhagyó vízben nincs lebegőanyag, a minősége megfelel a jogszabályoknak, hatósági előírásoknak. A vízbiztonsági követelményeknek megfelelően folyamatos mintavétellel monitorozzák a víz minőségét. 

A közleményben kitértek arra is, hogy április-június hónapokban több alkalommal tartottak ellenőrzést a telepen az érintett hatóságok. Az általuk tartott szemlék alkalmával megállapították, hogy a Szécsényi Szennyvíztisztító Telep az érvényben lévő üzemeltetési engedélyeknek megfelelően működik. Továbbá hangsúlyozták, hogy az ÉRV Zrt. a szolgáltatói tevékenysége során eddig is és ezt követően is mindent megtesz a környezet védelme érdekében, a jogszabályi és a hatósági előírásokat betartva. 

Stayer László polgármester még júniusban írt levelet a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóságnak, mint a patak kezelőjének és az Észak-magyarországi Regionális Vízmű Zrt. Észak-nógrádi Szolgáltatási Divízió vezetőjének is, mint a szennyvíztelep üzemeltetőjének. A városvezető érdeklődésünkre elmondta, hogy a levelére azóta még nem kapott választ minden érintettől. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában