Tradíciók

2022.08.13. 21:35

Libaszépségversennyel, koncertekkel, ínyencségekkel csalogattak a szurdokpüspöki fesztiválra (galéria, videó!)

A régi hagyományok jegyében, immár tizennegyedik alkalommal rendezték meg a Libafesztivált szombaton Szurdokpüspökiben.

G. P.

Több kategóriában is nyertest hirdettek

Forrás: Nool.hu

Fotó: Szabó Péter

A községben élők számára rendkívül fontosak a régi hagyományok, éppen ezért idén is szép számban összegyűltek a nagy népszerűségnek örvendő Libafesztiválon.

Pintér Miklós Ervin, Szurdokpüspöki polgármestere portálunknak elmondta: a rendezvényen a zenés-táncos programok mellett libából készült finom fogásokkal várták a településükre látogatókat. A program legfőbb célja a közösség építése és a település nevezetességeinek, tradícióinak a bemutatása volt.

A faluvezető beszámolt arról is, hogy pénteken adták át a Szurdokpüspökiért Emlékérmeket. Ezt a megtisztelő díjat idén Pintér Józsefné és Kerekes Lajos vehette át. Ez az elismerés azoknak jár, akik önzetlenül dolgoznak a településért. Ezeken kívül posztumusz Díszpolgári címet ítéltek Radnai György, egykori operaénekesnek, amit az unokája vett át. Az emlékesten az operaénekes életútját bemutató fotókból kiállítás is nyílt. A tárlatot a fesztivál mindkét napján megtekinthették az érdeklődők.

Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke beszédében kiemelte: fontos, hogy a megyében minél több közösségformáló, a palóc hagyományokat bemutató, tradicionális programokat szervezzenek. Ezek éltetik ugyanis a keresztény kultúrát és a nemzetünkhöz való tartozást. A Libafesztiválon a helyiek bemutathatták, hogy mit tanultak a szüleiktől és a nagyszüleiktől. Az eseménynek a gyermekek szülőföld szeretetére való nevelésében is fontos szerepe van, hiszen az egyik legfőbb cél, hogy a fiatalok Nógrádban maradjanak, és itt építsenek jövőt. Ez a hagyományőrző rendezvény is támogatja mindezt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában