Nagy Ipoly-takarítás

2022.08.13. 20:01

Közel kétszáz kilométeren tisztítják meg az önkéntesek az Ipoly folyót a szeméttől (galéria!)

A Duna–Ipoly Sportegyesület nőtincsi kajak-kenu szakosztálya és a Pro Civitate Dei Egyesület szervezésében immár második alkalommal rendezik meg a Nagy Ipoly-takarítást augusztus 11. és 14. között.

Lászlók Judit

Fiatalok és idősek egyaránt csatlakoztak az akcióhoz, amelynek keretében a partot és a vizet is megtisztítják a szeméttől

Forrás: Nool.hu

Fotó: Fürjes Béla

A határfolyó tisztítása 175 kilométer hosszan, a vízen és a vízparton, felvidéki és magyar oldalon egyaránt zajlik, számos önkormányzat, ismert sportoló, valamint önkéntes segítségével. Nógrád megyében Balassagyarmat, Dejtár, Drégelypalánk, Hont, Ipolyvece, Őrhalom és Patak csatlakozott a kezdeményezéshez. A balassagyarmati térség megtisztítása szombaton, az Ipoly névnapján történt, ahol délelőtt a kamionparkoló melletti híd lábánál tartották a gyülekezőt.

– A Nagy Ipoly-takarítás célja, a határfolyó megtisztítása mellett, hogy felhívjuk a figyelmet a környezetünk védelmére, illetve arra, hogy mindannyian vigyázzunk a természeti értékeinkre – mondta el portálunknak Frankó Viktória. A kezdeményezés térségi koordinátora hozzátette: – Az akcióhoz az egész országból csatlakozhattak az önkéntesek, és szükség esetén szállást is biztosítottunk a résztvevőknek. A Dejtártól Őrhalomig tartó szakasz megtisztítása közel negyven önkéntes részvételével zajlik. 

Frankó Viktória kiemelte továbbá, hogy tavaly több évtizedes hulladéktól sikerült megszabadítani az Ipolyt. A Nógrád megyei vonalon 150 köbméter, míg a teljes szakaszon közel 500 köbméter hulladék gyűlt össze. Idén ezek a számok várhatóan kisebbek lesznek, ugyanakkor az alacsony vízállásnak köszönhetően a folyó alján lévő szemét könnyebben meglátható, illetve az önkéntesek néhány szakaszon be tudnak menni a vízbe is. 

A kezdeményezéshez az önkéntesek mellett, dr. Rausz-Szabó Attila világbajnok kenus és az akadémiájának a tanulói, Pánczél Károly, a Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke, valamint Juhász Hajnalka, a Kereszténydemokrata Néppárt alelnöke is csatlakozott.

A kezdeményezés vasárnap a szlovákiai Ipolyvisken zárul, ahol a délelőtti szentmisét követően egy kis kultúrprogram kíséretében értékelik a három nap munkáját. Az Ipoly tisztasága érdekében várhatóan a következő években is megrendezik majd ezt a nemes akciót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában