Együtt

2022.08.19. 19:39

Kilenc ország írt alá együttműködési egyezményt Nógrádsipeken (fotók)

Összeurópai találkozót tartanak Nógrádsipeken négy napon keresztül.

L.J.

Forrás: Nool

Fotó: Sz.P.

A kilenc ország részvételével megrendezendő Európa a polgárokért - Összeurópai konzultáció elnevezésű rendezvényre Szlovákiából, Romániából, Bulgáriából, Horvátországból, Lengyelországból, Szerbiából, Ausztriából és Írországból érkeztek vendégek. A nógrádsipeki önkormányzat által szervezett találkozó részeként péntek délután egy ünnepséget is rendeztek a Balás-kúriában. Vizi Zoltán, a házigazda község polgármestere köszöntőjében elsőként üdvözölte az országok képviseletében érkezett küldöttségeket, majd szót ejtett a konzultációról is.

– A találkozónk középpontjában a kulturális értékeink, hagyományaink megismerése és népszerűsítése, a természeti értékeink megőrzése, valamint az Európai Zöld megoldás célkitűzéseinek népszerűsítésére koncentrálunk – mondta Vizi Zoltán. Hozzátette: – Ezeknek a témáknak a megismerésében segített a Dunakanyarban eltöltött kirándulás, ahol Magyarország történelmének egy darabjával ismerkedhettünk meg. Ma délelőtt pedig szűkebb hazánk természeti kincseivel, értékeinek megismerésével lettünk gazdagabbak. Emellett bemutatjuk a kulturális értékeinkből a hagyományaink egy apró szeletét. Remélem, hogy tudtunk olyan értékes információkkal szolgálni a vendégeinknek, amivel felkeltettük a érdeklődésüket Magyarország és benne kis falunk, Nógrádsipek iránt.

Ezt követően a jelenlévők előadásokon és videókon keresztül bepillantást nyerhettek a résztvevő országok, illetve a küldöttségek településeinek, köztük Nógrádsipek életébe is. Majd a delegációk ünnepélyes keretek között aláírtak egy együttműködési egyezményt is. A program a nap további részében a Szikra Terasznál folytatódott, ahol többek között fellépett a Vadrózsa Hagyományőrzői, a Sipeki Nótások, a Mojito Zenekar, az Ősiláz, valamint Lengyelország képviseletében az Olesnica-i küldöttség. A találkozó szombaton véget ér, azonban a vendégeket még várják az ünnepélyes kenyérszentelési misére is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában