Természetvédelem

2022.08.01. 10:13

Engedéllyel gyéríthető lesz októbertől a Nógrádban is gyakorta károkat okozó hód

A védett állatfajok, köztük a hódok kártétele elleni védekezésről is rendelkezik a Magyar Közlöny július 29-i száma: amint arról portálunk korábban hírt adott, a termetes rágcsálók Nógrádban is sokfelé okoztak már gondokat.

Faragó Zoltán

A hódok adott esetben többmilliós károkat okoznak

Forrás: Pixabay

Az új rendelkezések az eurázsiai hód (Castor fiber) esetében 2022. augusztus 1-i hatállyal módosul: a védett és fokozottan védett állat- és növényfajokról szóló 13/2001. (V. 9.) KöM rendelet egyes paragrafusait az új 20/2022. (VII. 29.) AM rendelet módosítja.

A hód is bekerült azon fajok közé, amelyek "közegészségügyi okból, a légiközlekedés biztonsága, az erdő- és mezőgazdasági termelés biztosítása, valamint a  közérdeket sértő vízkárok megelőzése, mérséklése érdekében" riaszthatók, elejthetők, gyéríthetők, állományuknak szabályozása engedélyezhető. Egyébként ebbe a csoportba tartozik a bütykös hattyú, a házi veréb, a kárókatona, a sárgalábú sirály, a sztyeppi sirály, a seregély és a hörcsög is.

A Magyar Közlönyben megjelentek szerint a hód állományszabályozását a természetvédelmi hatóság engedélyezi, ha a kérelmező az ingatlan tulajdonosával, vagyonkezelőjével, illetve jogszerű használójával, valamint a vadászati jog gyakorlójával megállapodást kötött róla. A gyérítés október 1-től március 31-ig végezhető, olyan eszközzel és módszerrel, amelyet jogszabály nem tilt a vadászható emlősfajok befogására vagy elejtésére.  A gyérítést csak megfelelő képesítéssel rendelkező szakember végezheti.

A  hódgátak elbontásához továbbra is a  természetvédelmi hatóság engedélye szükséges.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában