Népi építészet

2022.08.09. 17:20

Elindult a Nagyapám Háza program, felújítanak egy kontyolt nyeregtetős házat Szúpatakon

A Nagyapám Háza programban elkezdődött Bátonyterenye szúpataki településrészén egy, az Aszúvölgyi Palócok Egyesületének tulajdonában lévő első palóc kontyos ház megmentése. Az épületet az ország számos pontjáról érkező önkéntesek munkájának köszönhetően óvják meg az enyészettől.

Gulyás Edina

Kontyolt nyeregtetős palóc ház felújítása Szúpatakon

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Gyönyörű tájon kanyarog az út, ami a város legkisebb településrészére, Szúpatakra vezet. A lankák között feltűnnek az első házak, a főút az evangélikus templomig vezet. Annak környékén hét palóc kontyos ház áll. Köztük van olyan, amelyikben még élnek, de akadnak lakatlanok is. Ez utóbbiak közül három ház van az Aszúvölgyi Palócok Egyesületének tulajdonában. 

– Egyesületünk megalakulása óta keresi a lehetőséget az épületek megmentésére – tájékoztatott Takácsné Viczián Andrea, az egyesület tagja, hozzátéve: – A Nagyapám Háza program segítségével valósul meg a célunk. Jelenleg is zajlik az az egyhetes tábor, amely során Takács Martin, a program egyik mesterének útmutatása mellett, önkéntesek munkájával, eredeti állapotába állítjuk vissza az ingatlant. 

Mint mondta, az érdeklődők az ország számos pontjáról jöttek Szúpatakra azért, hogy a gyakorlatban sajátítsák el a népi építési technikákat, megismerjék az ahhoz szükséges alapanyagokat. Vannak, akik az itt megtanult módszereket a saját házuk felújításánál alkalmazzák majd. 

Fontos a képességet megtartó népesség, és a népességet megtartó képesség

– idézi a falugondnokság intézményét megálmodó Kemény Bertalantól származó szójátékot Fáy Dániel építész, a Falufejlesztési Társaság elnöke. – Itt, Szúpatakon ennek az eszmének a továbbadása zajlik most. A munkák során az a legfontosabb szempont, hogy a táj, az épített környezet és a benne élő ember harmóniában maradjon egymással. 

Helyi anyagokat használnak az építkezéshez

A hét folyamán mintegy húsz önkéntes tevékenykedett azért, hogy eleinkhez hasonlóan a környéken fellelhető alapanyagokból elvégezzék a legjobb állapotban lévő palóc kontyos ház állagmegóvását. A cementes vakolatot eltávolították, a területről gyűjtött agyagot vízzel és szalmával keverék, azzal tapasztották be a falat. A népi építészet egyik fontos ismérve ugyanis, hogy helyi alapanyagok felhasználásával történik a munka. Ugyanazokat az anyagokat kell előállítani, amelyekből elődeink is építkeztek. 

Az érdeklődőket Takács Martin, a Nagyapám Háza program egyik mestere, a Budapesti Műszaki Egyetem végzős építész hallgatója avatta be a különböző technikákba, amiket a gyakorlatban is kipróbálhattak az önkéntes segítők. 

– A programot Krizsán András indította el tíz évvel ezelőtt azzal a céllal, hogy a hagyományos építési módokat a fiatalok és az az iránt érdeklődők megtanulhassák. Az egy hetes táborban részt vevők ingyenesen elsajátíthatják ezeket a tradicionális technikákat. Az itt megszerzett tudást pedig kamatoztatni tudják – fogalmazott Takács Martin. – Napjainkban egyre többen keresik ezeket a hagyományos építési módokat, elsősorban azok, akik az ilyen stílusban épült házakat szeretnék felújítani. Sajnos azonban a kis közösségek, kalákák kiveszőben vannak, így a kivitelezés emiatt hosszadalmas és nehéz munka.

Komoly összefogással valósul meg a felújítás

Nagyapám Háza program olyan képzés, ahol egy népi műemlék épület, parasztház felújítása során a résztvevők megismerkedhetnek a tradicionális építészet értékeivel, a hagyományos építészeti technológiákkal. Az idén tíz éves mester-inas képzés alkalmat teremt a programban résztvevő mesterek és fiatalok, érdeklődők együttműködésére. Olyan hasznos alkotómunkát végeznek a felújítás közben, mellyel gyarapíthatják tudásukat, közvetlen tapasztalatot szereznek a népi építőmesteri munkáról. Az országban idén 13 helyszínen zajlottak sikeres táborok és felújítások, Nógrád megyében a szúpataki az első projekt. 

– A Nagyapám Háza mestereivel hosszú távú együttműködést tervezünk, ugyanis a tulajdonunkban lévő három épület mindegyikét szeretnénk bevonni a programba – hangsúlyozta Takácsné Viczián Andrea. – A házak felújítása komoly összefogás eredménye. Bátonyterenye önkormányzata is támogatja a törekvésünket, azonban helyi vállalkozók is sokat tesznek azért, hogy segítsék az itt folyó munkát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában