Foglalkozások

2022.08.11. 21:19

A kézművesség fortélyaival ismerkedhettek a Kispalócok Kozárdon

A Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületének életében már hagyománynak számít, hogy minden évben megrendezik a nemzetközi Kispalócok kézművestábort. Az általános iskolás korú fiatalok részvételére számító foglalkozásokra idén is sort kerítettek nemrégiben.

Sz. F.

A tábor lakói átélték az alkotás örömét

Forrás: Beküldött fotó

Török János, az egyesület elnöke elmondta, hogy 2022-ben – köszönhetően a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozata támogatásának – két helyszínen is megrendezték táborukat. A szlovákiai Várhosszúréten hatvan, szlovák és magyar gyermek egy héten át ismerkedett a palócföldi tárgyalkotás hagyományával, alapvető fogásaival. A program olyan népszerűnek mutatkozott, hogy a gyermekeiket elkísérő szülők egy része is bekapcsolódott az ott folyó alkotómunkába. A tábort a magyar egyesület mellett a Gömöri Kézművesek Társulata is segítette. 

Ezután egy héten át Kozárdon folytatódott a program, ahol ugyancsak 9–12 éves szlovák és magyar gyerekek sajátíthatták el a palócföldi tárgyalkotással kapcsolatos ismereteket. Mindkét helyen fazekasság, nemezelés, fafaragás, gyöngyfűzés, szövés, hímzés, kosárfonás szerepelt a foglalkozások között. Az ifjú alkotók sokszor úgy elmélyültek a munkában, hogy a játékról és az egyéb kikapcsolódásról is megfeledkeztek. 
A gyermekek munkáját a Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületének szakemberei segítették. A gyöngyfűzést Kerti Esztertől sajátíthatták el, Benkóné Horkai Tünde pedig a hímzés ismereteit adta át, de szabadidős programként népdalokat is tanított. Törökné Petró Mária a szövés fogásait mutatta meg, Kiss Tünde a gyöngyfűzés rejtelmeibe avatta be a gyerekeket, de emellett táncot is tanított. A kozárdi tábor fiatal résztvevői megyénk több településéről érkeztek, sőt, a községben és annak környékén nyaraló családok gyermekei is bekapcsolódtak a tábor életébe. 

A foglalkozásokon történő részvételt térítésmentesen biztosította a Palócföldi Népi Iparművészek Egyesülete.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában