Madármentés

2022.07.06. 16:40

Visszahelyezték fészkébe a mentett szügyi gólyafiókát

Szerda kora délután immár teljesen felépülve helyezték vissza fészkébe azt a szügyi gólyafiókát, aki még június közepén került életveszélyes állapotba. A kismadarat Damilnak nevezték el.

Nool

Forrás: Facebook | Frenyó Gábor polgármester

Mint arról korábban portálunk is beszámolt: Áncsán Ágnes helyi lakos a gólyakamera felvételét tanulmányozta, amikor észrevette, hogy az egyik kismadárnak láthatóan életmentő segítségre volna szüksége. Azonnal bejelentést tett az önkormányzathoz, ahol egyből a kis gólya megmentésére siettek. Frenyó Gábor polgármester maga emelte ki a madarat a szügyi fészekből. Akkor jól láthatóvá vált, hogy a fióka torkán akadt valami és igen rossz állapota került, ami miatt a felnőtt gólya is bántani kezdte. 

Mint arról a községvezető közösségi oldalán is beszámolt: elsőként Balassagyarmaton vizsgálta meg a fiókát egy állatorvos, aki antibiotikumot és fájdalomcsillapítót adott az állatnak, majd a Bükki Nemzeti Park Természetvédelmi Őrszolgálata a budapesti állatkert kórházába szállította további kivizsgálás és kezelés céljából. 

Az iskolások is nyomon követhették a kisgólya útját a fészekbe
Forrás: Facebook | Frenyó Gábor polgármester

Szerdán Frenyó Gábor öröm hírrel jelentkezett Facebook-oldalán, hiszen a szügyi fióka a Fővárosi Állat- és Növénykert állatorvosainak hála teljesen meggyógyult. 

– A csőréből kilógó horgászzsinórról Damilnak elnevezett fióka ma visszakerült fészkébe a Bükki Nemzeti Park Természetvédelmi Őrszolgálat munkatársának, Papp Ferencnek a segítségével.  A szakember egyúttal a fiókák gyűrűzését is elvégezte – tette hozzá a községvezető.

A polgármester egy kedves ötlettel is előállt, ugyanis a lakosság segítségét kéri a mentett fióka két testvérének az elnevezésében is.

A gólyalesők az alábbi linken keresztül továbbra is betekinthetnek a gólyacsalád mindennapjaiba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában