Művészet

2022.07.24. 19:21

Virágszirmokból alkottak szőnyeget a kisbárkányiak (galéria)

Immár több, mint húsz éves hagyománnyal bír a településen, hogy az Úrnapi szentmiséhez kapcsolódó körmenet útvonalát virágszőnyegekkel díszítik a helybeliek. Tavaly csatlakoztak először a nemzetközi virágszőnyeg- készítéshez, amely kezdeményezésben idén ismét részt vettek.

Veres Edina

A képben főként a sárga szín dominál, annak szinte minden árnyalata megtalálható benne

Forrás: Nool

Fotó: Hegedűs Márk

Körmöczi-Trenka Veronika, a település önkormányzatának közművelődési munkatárs elmondta: vasárnap délután a lelkes közösség összegyűlt a községháza udvarán azért, hogy a földre helyezett – akkor még – fehér sablont megtöltsék a színes szirmokkal.

– Egy évvel korábban mi voltunk az egyetlen hazai település, amely bekapcsolódott ebbe a világot átölelő projektbe. A közelmúltban indult nálunk egy vesszőfonó szakkör, amely foglalkozás résztvevőivel úgy gondoltuk, hogy készítünk egy lelkesítő, invitáló videót. Mindezt azzal a céllal, hogy idén több magyar település csatlakozzon a Spanyolországból indult kezdeményezéshez. Büszke vagyok rá, hogy sikeresnek bizonyult az akciónk, hiszen a napokban Egerfarmoson is virágokkal színezték ki a megadott mintát – fejtette ki Körmöczi-Trenka Veronika.

A közművelődési munkatárs az idei sablonról azt is elárulta, hogy a kép első ránézésre egy templomi ólomüvegre hasonlít. Azt ábrázolja, amint egy zarándok a Nap sugaraitól ölelve teljesíti a Szent Jakab zarándokutat, azaz az El Camino-t.

A képben főként a sárga szín dominál, annak szinte minden árnyalata megtalálható benne. A sziromszőnyeg elkészítéséhez a réti és a kerti virágok mellett napraforgót is felhasználták a kisbárkányi alkotók. A piros és a vörös árnyalatú részeket, így például a tőr szimbólumot az ecetfa virágából formázták meg. Emellett a muskátli különböző színű szirmai is helyet kaptak a kép keretén a nemzeti színű lobogót mintázva. A zarándok alakjához, illetve a fekete kontúrokhoz virágföldet használtak.

– Természetesen idén is megtalálható az ábrán az El Camino jelképe, a fésűkagyló. Emellett a szervezők kérése nyomán ebben az esztendőben is feltüntettük a községünk és a zarándokút célhelye, Santiago de Compostela közötti távolságot. Ez nem kevesebb, mint 2955 kilométer – mondta Körmöczi-Trenka Veronika.

Elkészült a virágszőnyeg
Forrás: Beküldött fotó

A kisbárkányiak keze nyomán a fehér sablon minden pontja a kora esti órákra színbe borult. A helyiek munkájára és a virágszőnyegre Kiss Dávid plébános kérte az Úr áldását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában