Folklór

2022.07.31. 19:25

Vár alatt és tó felett szállt a népzene, Somoskőn, Salgótarjánban és Bánkon léptek fel (galéria!)

A múlt hét közepétől rendezték meg a 26. Nógrádi Nemzetközi Folklór Fesztivál és a 17. Tarjáni Folk és Szlovák Nap rendezvénysorozatát Somoskőn, Salgótarjánban és Bánkon.

Csongrády Béla / Hegedűs Henrik

A rossz idő sem szegte kedvét a résztvevőknek

Forrás: Nool

Fotó: Fürjes Béla

Amikor a múlt hét közepén a somoskői vár alatt felvonultak a külföldi és magyar résztvevők  magasba emelve nemzetük zászlaját, kevesen gondolták, hogy a továbbiakban a szervezőknek az időjárással nem a meleg miatt gyűlik meg bajuk.

Másnap este a megyeszékhely Fő terén a több mint negyedszázados múltú fesztivál, illetve a péntek esti rendezvény egyaránt a magyarországi szlovákok emelkedett hangulatú, szép szövegű himnuszával kezdődött és mindkétszer Dániel Zoltán alpolgármester mondott köszöntőt.  Kiemelte e nyár közepi hagyomány jelentőségét a város kulturális életében és méltatta a szervezők –  élükön dr. Egyedné Baránek Ruzsenkával, az országos szövetség elnökével, illetve dr. Egyed Ferdinánddal,  a városi szlovák önkormányzat vezetőjével – munkáját.

Csütörtökön elsősorban a külföldi vendégek  voltak a főszereplők Előbb a csehországi Zlinből érkezett Bartosúv, majd a görög Laografiki Archeologi Elassons Együttes mutatkozott be, végül a bosznia-hercegovinai Kud Mladost aratott tapsot.
Pénteken Dániel Zoltán megnyitója után azonnal eleredt az eső és nem is akárhogyan. Egy gyors jó ötlet azonban műsormentőnek bizonyult. Jó néhány szereplő – köztük a mihálygergei Dobroda, az acsai Csibaj Band és a 30 éves helyi Tücsök zenekar több generációja – a József Attila Művelődéi Központ fedett bejáratának egyik sarkában adott hangulatos ízelítőt tudásából, miközben számos nézőnek még széket is tudtak biztosítani. 

Miután ideiglenesen elállt az eső,  a két nagy együttes – a besztercebányai Urpin és a Nógrád  – már a színpadon  léphetett fel. A utóbbi csoport azt a repertorhát mutatta be, amellyel lengyelországi szereplésre készül. Dicséretükre szóljon,  hogy vezetőik – Kovács József és Kovács-Jelinek Emese – mindkét este során még a műsorközlésre is vállalkoztak. Szombaton Losoncon folytatódott a nemzetközi fesztivál, amelynek zárónapjára vasárnap Bánkon került sor, ahol a kedvezőtlen időjárási körülmények ellenére remek hangulat jellemezte vasárnap délután a Nógrád Megyei Nemzetiségi Találkozót, ami egyben a Magyarországi Szlovákok Országos Folklórfesztiválja.

A tóparti víziszínpad melletti sátorban megtartott ünnepélyes megnyitó során a szervezők nevében itt is dr. Egyedné Baránek Ruzsenka hangsúlyozta, országosan kiemelkedő, hogy egy rendezvény története ilyen régre vezethető vissza, ami bizonyítja, a hazánkban élő szlovák nemzetiségű emberek hűen és méltón ápolják a hagyományokat, őrizve az elődöktől rájuk testált sokrétű kultúrkincset. Ugyanakkor a találkozó kiválóan alkalmas arra, hogy a különböző folklórcsoportok bemutassák egymásnak és a közönségnek, mit sajátítottak el az elmúlt évben, milyen fejlődési utat jártak be, milyen példaértékű munkát végeztek.

Mi sem mutatja hívebben mindezt, mint a Mi zenekarunk fellépése: a szlovák népzenei együttes hazánk különböző tájain élő, tehetséges ifjú muzsikusokból verbuválódott, akik két napos próbát követően mutatkoztak be először együtt a bánki publikum előtt.
Az estébe nyúló fesztivál során Szlovákiából, Csehországból, Bosznia-Hercegovinából és Görögországból érkezett művészek is műsort adtak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában