Fejlesztések

2022.07.22. 15:08

Tudásipari fejlesztések emelhetik fel Salgótarjánt is

A kormány célja, hogy a vidéki települések innovációs mutatóik növelésével, magas hozzáadott értékű technológiák meghonosításával javítsák gazdasági, ipari teljesítményüket, fokozzák népességmegtartó képességüket – írja péntek délutáni hírében az MTI.

MTI

Forrás: MTI

Fotó: Varga György

A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) közleményére hivatkozva hozzáteszik: Salgótarján a várossá nyilvánításának századik évfordulóján tűzték ki célul egy komplex szakmai fejlesztési program megalkotását. A tájékoztatás szerint a pénteki projektindító ülésen Palkovics László technológiai és ipari miniszterrel tekintették át a közös munka kereteit a megyei és városi vezetők, a tudásipari fejlesztésben érintett szervezetek és intézmények képviselői.

A felek a gazdasági trendekre, a térségi adottságokra, az Ipar 4.0 és a Szakképzés 4.0 elvárásaira tekintettel azonosították be azokat a kitörési pontokat, kulcsterületeket, amelyekre alapozva a helyi gazdaság teljesítőképessége növelhető. A város egyebek mellett az igényekre szabott képzés- és turizmusfejlesztéssel, a kutatás-fejlesztés és innováció gazdasági hasznosulásának támogatásával, digitalizációval mozdítható előre egy sikeres jövő felé – tájékoztatott a szaktárca.

A közlemény szerint a térségben élők boldogulását szolgáló lehetőségeket ágazati szinten leginkább a jármű- és könnyűiparban, a körforgásos gazdaságban, korszerű energiatechnológiákban érdemes keresni. A salgótarjániak életminőségét a kényelmesebb utazásokkal és tisztább levegővel is javíthatja a közlekedési szolgáltatások zöldítése.

Palkovics László a TIM közleménye szerint elmondta: 
– A kétezres évek elején a hazai ipari termelés zöme az ország északi megyéiben koncentrálódott. A területi megoszlás fokozatosan kiegyenlítettebbé vált, a kapacitások dél és kelet felé mozdultak. A tapasztalatok szerint a felzárkózó régióknak, megyéknek érdemes jól körülhatárolt iparági tematika mentén megszervezniük, összehangolniuk erőfeszítéseiket. Ezen dolgozunk Salgótarján esetében is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában