Ingatlan

2022.07.05. 06:50

Térsége válogatja, hogy mennyivel, de drágultak a lakások Nógrádban

Nehezebb eladni az ingatlanokat Nógrádban, amióta megemelkedtek a lakásárak, térségenként is jelentős eltérések mutatkoznak az árakban. Az államilag támogatott, kedvezményes lakáshitelek manapság még jobban felértékelődtek.

F. O.

A lakáshitelek is jelentősen megnövekedtek, ezért többen későbbre halasztják a vásárlást

Forrás: Archív fotó

Mint arról korábban már beszámoltunk, a lakosság legnagyobb része saját tulajdonú ingatlanban él, ezért amikor valaki költözés miatt újabb hajlékot vásárol, akkor a már meglévőt értékesíti. A bizonytalanabb gazdasági környezet és a hitelkamatok emelkedése miatt viszont érezhetően csökkent a lakáspiaci kereslet is. A vásárlók száma visszaesik, a kínálat is szűkül.

A legújabb megfigyelések szerint új trend alakult ki a lakáspiacon. Ma már az eladóknak többet kell várni annak érdekében, hogy értékesíteni tudják az ingatlanukat, nem megy olyan gyorsan a folyamat, mint a korábbi években.

Nógrád megyében júniusban mintegy ezer lakás várt gazdára, ami 5 százalékkal több az egy évvel ezelőttihez képest. A megyeszékhelyen például az átlagos négyzetméterár 29 százalékkal nőtt, így már eléri a 233 ezer forintot.

Balogh László gazdasági szakértő szerint árrobbanás történt a használt lakások piacán, ám a különböző térségek között jelentős eltérések mutatkozhatnak.

– Több egymással ellentétes tényező határozza meg az országos lakáspiaci trendeket. Vannak vásárlók, akik a felgyorsuló infláció, a háborús helyzet okozta bizonytalan gazdasági tényezők elől ingatlanvásárlásba menekültek, amit az év első hónapjaiban le is tudtak. Emiatt akkor felkúszott a kereslet, még a viszonylag szűk kínálat mellett is. Az elmúlt hetekben azonban országos szinten bővülésnek indult az eladó lakóingatlanok kínálata. Fontos tényező, hogy sokan szintén a bizonytalanság miatt elhalasztották a lakásvásárlást, ezért ők hiányoznak a piacról.

Hozzátette: korábban az eladók diktálták a feltételeket. Az értékesítők túlnyomó többsége ingyenesen hirdet a világhálón, a kiemelt megjelenések aránya viszont 26 százalékra, azaz négyéves rekordszintre nőtt idén júniusban. Ráadásul márciushoz képest az ingatlanközvetítők is 35 százalékkal többet fordítanak arra, hogy a megbízójuk eladó lakása kiemelkedjen a kínálatból.

A szakértő arra is kitért, hogy szűkebb hazánkban a legnagyobb kínálattal rendelkező települések közül júniusban Bátonyterenyén – 25 százalékkal – 180 ezer forintra, Pásztón – 30 százalékkal – 241 ezer forintra, Balassagyarmaton – 33 százalékkal – 321 ezer forintra, Szécsényben pedig – 11 százalékkal – 163 ezer forintra emelkedett az átlagos négyzetméterár.

Balogh László úgy véli, egyelőre kitart a drágulás, a jövőben lehet majd egy néhány százalékos árkorrekció, de még így is drágábbak lesznek a használt lakóingatlanok, mint fél évvel ezelőtt. Az infláció elleni harc miatti kamatemelések eredményeként egyre drágábbak a lakáshitelek, ezért szintén többen későbbre halaszthatják a vásárlást, ami visszafoghatja a keresletet az év hátralévő részében. 

– Egyelőre korai a kamatcsökkentésre, azaz az olcsóbb lakáshitelekre várni. A megfelelő anyagi háttérrel rendelkező vevőknek saját erő mellett ugyanis még mindig megoldást jelentenek a lakáshitelek az ingatlanvásárláshoz. Fontos továbbá, hogy éppen az emelkedő kamatok miatt az államilag támogatott, kedvezményes lakáshitelek még jobban felértékelődtek. Ezek a konstrukciók támaszt adhatnak a lakáspiaci forgalomnak – mondta Balogh László.

Egy héten belül elkelnek a helyi házak | Szuhán, a Mátra lábánál fekvő rendezett kis faluban pár százan élnek csak, és az idősebb házakat is rendszeresen újítják a tulajdonosok. A vásárlók körében népszerű településen sokszor vendég-, vagy hétvégi háznak veszik meg az épületeket. Tóth Zoltán, a község polgármestere lapunk megkeresésére elmondta: az elmúlt két évben megduplázódtak az ingatlanárak. – Ha valaki az emelt, de mégis reális áron hirdeti meg a házát, akkor az egy héten belül minden bizonnyal el fog kelni. Irreálisan drágán viszont biztos, hogy nem fogják megvenni – fogalmazott a polgármester. Hozzátette: még a járvány idején kezdődött a nagy érdeklődés a település ingatlanjai iránt, és most még inkább fokozódott, ahogy megszűntek a korlátozások. Jelenleg lassan már ott tartanak, hogy a faluban lévő házak egyharmadában nem tősgyökeres szuhaiak élnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában