Vízhiány

2022.07.28. 17:53

Szinte teljesen eltűnt a bátonyterenyei Halda-tó: a vízmélység alig éri el a tíz centimétert

Évekkel ezelőtt, de még tavaly is smaragdként ragyogott a Halda-tó víztükre Bátonyterenye maconkai városrészén.

Veres Edina

Alig éri el a tíz centimétert a vízszint

Forrás: MTI

Fotó: Komka Péter

A napokban kezdett terjedni a hír a Facebook-oldalakon, hogy a több mint fél évszázada kialakult víztározó lassan kiszárad. Portálunk megkereste a tó vízkezelőjeként nyilvántartott Fűtőber Horgász Egyesületet. A szervezet gazdasági vezetője, Susán Balázs érdeklődésünkre megerősítette a hírt: végleg vége a Halda-tónak.

– Nem most kezdődött ez a folyamat. A tározót az esővíz és a hegyekből lefolyó hólé töltötte fel, azonban az elmúlt évek egyre szárazabb időjárása miatt folyamatosan apadt a vízszint. A helyzet 2017-2018 körül vált kritikussá, majd azt követően csak fokozódott. Végül idén elérte a végstádiumot. A tó fénykorában 2,5 hektáron terült el, és a vízmélysége néhol a tíz métert is elérte. A mérete az elmúlt években is csökkent, azonban jelenleg már szinte teljesen kiszáradt. Ahol még víz van benne, ott sem mélyebb tíz centiméternél – mondta Susán Balázs.

A szakemberek szerint már nem menthető meg a tó
Forrás: Komka Péter / MTI

Hozzátette: a horgásztó egykor gazdag halállományából nem maradt semmi, minden kopoltyús elpusztult. Ugyan idén még értékesítettek horgászengedélyeket, azokat a parton a pecások használni már nem tudták. Az egyesület gazdasági vezetője szerint a horgászok más egyesületeknél fognak a későbbiekben hódolni a szenvedélyüknek. Nem is tehetnek mást, ugyanis Susán Balázs véleménye szerint a Halda-tó esetében immár semmi esély sem maradt a végzetes folyamat visszafordítására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában