Vízhiány

2022.07.27. 06:55

Súlyos a helyzet Nógrádban is: így védhetjük meg az állatokat a hőhullámtól

A vízhiány és a kánikula szűkebb hazánkban is megviseli az állatokat. Sok természetes vízforrás kiszáradt az elmúlt néhány hétben, ami miatt a madarakat – a hőguta mellett – a kiszáradás is fenyegeti. Ekkora hőségben gyakorta a még röpképtelen fiókák is kiugrálnak a fészkükből, mert inkább ezt választják, minthogy ott főjenek meg.

Fodor Orsolya

Zöldike az itatón. Ha bajba jut a szárnyas, érdemes szakember segítségét kérni

Forrás: MW

Fotó: Kovács Attila

Veres Amanda madármentő úgy véli, ha bajba jutott szárnyast talál valaki, érdemes szakember segítségét kérni, mert a hőguta idegrendszeri tüneteket is okozhat, ami komolyabb ellátást igényel. 
Amanda elhivatottan ment madarakat és más állatokat megyénk nyugati részén, mert úgy véli, hogy a fajok védelme az egyedekkel kezdődik. Munkáját már a kezdetektől fogva több szervezet is támogatja és segíti. Ezekben a napokban a fokozódó hőség és a csapadékmentes időjárás miatt sajnos bőven akad feladata, hiszen a vízhiány és a kánikula az állatokat is megviseli. 

– Különösen fontos, hogy ebben a hőségben jobban odafigyeljünk a környezetünkre is. Sok természetes vízforrás kiszáradt az elmúlt néhány hétben, ezért a vadon élő állatokat is érdemes itatni, ha valakinek van erre lehetősége – fogalmazott a madár­mentő. 

Mint mondta, a szárnyasok, de akár a sünök is ugyanúgy hőgutát kaphatnak, mint az emberek. Érdemes számukra vizet kitenni a talajszintre, mert úgy fér hozzá a legtöbb állat. A magasabban elhelyezett, kertekben található madáritatók is nélkülözhetetlenek ilyen kánikulában. Egy liter vízhez ajánlott egy kávéskanálnyi almaecetet tenni, mert azzal tovább friss marad, és használatával megakadályozható, hogy a tollasok megfertőzzék egymást, ami egyébként az itató körüli zsúfoltságban könnyen előfordulhat. 

– Nyílt színen jó megoldás itatót, vagy úgynevezett sarazót kialakítani a szárnyasok részére, amit naponta néhány vödör vízzel fel kell önteni. Az erre kiszemelt hely lehet akár utak mellett is, hiszen gondoljunk csak bele, hogy egy eső után mennyi pocsolya képződik – fogalmazott Veres Amanda. 

Hozzátette: ezzel tulajdonképpen meg is lehet menteni a madarak életét. Ekkora hőségben sajnos a még nem röpképes fiókák kiugrálnak a fészekből, inkább ezt választják, minthogy ott főjenek meg. Ilyenkor sokkal gyakrabban találni az odújukból kiesett apró tollasokat. 

Mint mondta, a múltkori hőhullám miatt 22 fecskefióka érkezett hozzá. A kiszáradt szárnyasok különösen bágyadtak. Az utak mentén is veszélynek vannak kitéve a hősokkos madarak, hiszen nem tudnak olyan könnyen kitérni a járművek elől. 

– Érdemes a fészkek alatt, a földön megnézni, hogy vannak-e fiókák. Ha találunk, akkor a legfontosabb, hogy papírdobozban tegyük őket árnyékos, hűvös helyre. A csőrükbe sem fecskendővel, sem pipettával nem szabad beletenni a vizet, mert ott van a légnyílásuk is, ezért megfulladhatnak. A folyadékot elég egy befőttesüveg tetejébe, vagy egy kiskupakba tenni a szárnyas mellé, vagy az ujjunkról a csőre hegyére is cseppenthetjük, ha feltétlenül szükséges – fejtette ki a szakember. 

Akkor, ha biztonságba helyeztünk egy bajba jutott madarat, érdemes szakembertől segítséget kérni, mert sok esetben a hősokk után másnapra megjelenhetnek az idegrendszeri tünetek is, amelyeket kezelni kell. A madarakkal kapcsolatban bátran lehet a nemzeti parkokhoz vagy a vadmentő szervezetekhez fordulni, ha segítségre lenne szükség. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában