Salgótarján 100

2022.07.04. 14:09

Ritka dokumentumokat mutat be a salgótarjáni levéltár új történeti blogja

Új történeti blogot indít a Magyar Nemzeti Levéltár Nógrád Megyei Levéltára Salgótarján 100 címmel. A felülettel kapcsolatban hétfő délelőtt tartott sajtótájékoztatót Gusztiné dr. Toronyi Judit, a megyei levéltár igazgatója.

Veres Edina

Egy új, interaktív blogot készített a Nógrád Megyei Levéltár a megyeszékhely 100 éves évfordulójára

Fotó: Hüvösi Csaba

A Nógrád Megyei Levéltár hatodik történeti blogjaként lesz elérhető a mai naptól az intézmény honlapján a Salgótarján várossá nyilvánításának 100. évfordulójára készült történeti blog.

– Ebben olyan, eddig nem publikált városunkhoz köthető levéltári forrásokat, történelmi dokumentumokat és tényeket is bemutatunk, amelyekről feltételezzük, hogy nagy érdeklődésre tarthatnak számot. Jelenleg kilenc menüpontban helyeztünk el tartalmakat. Ezek között megtalálható a megyeszékhely kronológiája, 1873-tól a képviselő-testület jegyzőkönyvei, címerek, térképek, épülettörténetek, illetve tervrajzok. Emellett a blogot virtuális kiállítások, interaktív prezentációk és ismeretvisszajelző-tudáspróbák is színesítik – mondta Gusztiné Dr. Toronyi Judit.

Sebestyén Kálmán igazgatóhelyettes a blog elkészítésének főbb szempontjait ismertette. Kifejtette: ugyan felvetődött egy nyomtatott kiadvány elkészítésének ötlete, azonban végül arra a következtetésre jutottak, hogy elektronikus formában szélesebb körű hozzáférést tudnak biztosítani az anyagaikhoz.

A blogot virtuális kiállítások, interaktív prezentációk és ismeretvisszajelző-tudáspróbák is színesítik

– A menüpontokba folyamatosan emeltük be a már nyomtatásban megjelent, vagy a honlapunkon korábban közzétett anyagokat is. Ugyanakkor a blog elkészültéhez más levéltári anyagok folyamatos feldolgozására is szükség volt. Az elektronikus felület lehetőséget biztosít a további eredmények közzétételére. Ennek értelmében a menüpontok alatt elérhető tartalmakat folyamatosan bővíteni fogjuk – ismertette Sebestyén Kálmán, aki hangsúlyozta a kollégái az egyéb szakmai feladataik mellett, szabadidejük terhére szerkesztették, ellenőrizték az anyagokat, és ez a jövőben is így lesz.

Ezután a különböző menüpontokban elérhető tartalmakat részletesen is ismertették a szakemberek.

Lőrincz Melinda levéltáros asszisztens a címerek, térképek és virtuális kiállítások mellett a blog nyitóképének fotómontázsáról beszélt. Ez utóbbiról elmondta, hogy a jobb oldala a múltat, míg a bal oldala a jelent ábrázolja, míg középen a közelmúltban felújított Főplébánia helyezkedik el, ami mind a két képen megtalálható, kifejezve ezzel az állandóságot.

A megyeszékhely kronológiáját a kezdetektől a 2000-es évekig gyűjti össze a blog, amelyről Szepessyné Judik Dorottya főlevéltáros-tanácsnok kiemelte, hogy megtörve a hagyományos kronológiai kereteket, a száraz adatok sorába rendhagyó módon becsempészték a város fontosabb sport-, civil- és kultúreseményeihez kapcsolódó információkat is.

Ezután a képviselő-testületi jegyzőkönyveit, és a város építési tervrajzait tartalmazó menüpontokkal kapcsolatban árult el részleteket Sebestyén Kálmán, majd Sebestyénné Batta Ágnes levéltáros az interaktív prezentációk nyújtotta különleges információgyűjtési lehetőségeket, illetve a bloghoz kapcsolódó tudáspróbákat mutatta be a megjelenteknek. Hozzátette: a legfiatalabb generációk média szokásait lekövetve ezek a felületek is elérhetők, és működésképesek az okostelefonokon.

Gusztiné dr. Toronyi Judit igazgató elárulta: várhatóan az októberi levéltári napra a menüpontok száma is tovább gyarapodik majd. A blog tartalmát addigra egyebek mellett a megyeszékhely templomait ismertető panorámafotóval, egy arcképcsarnokkal, illetve a salgótarjáni vezető tisztviselők névsorának összeállításával szeretnék bővíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában