Óvintézkedés

2022.07.06. 06:50

Tombolhatnak a viharok Nógrádban: megéri biztosítást kötni

A nyári hőségben gyakoriak a viharok megyénkben is, de villámárvizek is okozhatnak problémát. A nagyobb baj elkerülése érdekében a szakemberek szerint nem árt néhány szabályt megfogadni.

Nagy Orsolya

Forrás: Archív fotó

 A forró hónapokban előfordulhatnak heves zivatarok. Ilyenkor a legnagyobb problémát többnyire a hirtelen lehulló, nagy mennyiségű csapadék, a heves erejű szél, valamint a villámcsapások okozzák.

Kapás Márton, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője portálunknak elmondta, az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyes időjárási viszonyok kialakulásának esetén figyelmeztetéseket, valamint riasztásokat ad ki. Az ilyen jellegű információk lakossághoz való eljuttatásában a katasztrófavédelem is segédkezik.

– Az információk tudatában érdemes néhány óvintézkedést is tenni a károk enyhítése érdekében. A vihar közeledtével a kerti bútorokat és a szél által mozdítható tárgyakat rögzíteni kell, de fontos az is, hogy az autóval ne parkoljunk fa alá és igyekezzünk védett helyet keresni – hangsúlyozta Kapás Márton.

Kiemelte, amennyiben szabad ég alatt rekednénk a vihar idején, akkor maradjunk távol a fáktól, épületektől és kerüljük a leszakadt villamos vezetékeket, valamint a magasan fekvő helyeket és a szabad vízfelületeket is.

Kapás Márton hozzátette: a villámárvizekre is figyelni kell, amikor is hirtelen nagy mennyiségű csapadék hullik a vízzel telített, vagy kiszáradt talajra.

– Sokan hajlamosak lebecsülni a villámárvizek okozta veszélyeket. A hirtelen áradás legnagyobb veszélye a kiszámíthatatlansága. Az emberek biztonságban érzik magukat egy nagyobb méretű autóban, de egy hatvan centiméteres víz ezeket a járműveket is könnyedén elsodorhatja. A hirtelen lezúduló víz akár ötszáz kilogrammos oldalirányú nyomás kifejtésére is képes, a járműveket könnyedén felemeli és ezután a menekülés már szinte lehetetlen – figyelmeztetett a szóvivő.

Kifejtette: hirtelen áradás során magas területre, dombra kell menekülni, valamint el kell kerülni az árkokat, patakokat és vízmosásokat. – Amennyiben valaki gépjárműben ül, soha ne akarjon átkelni a vízen, inkább keressen másik utat. Az autó lefulladásakor el kell hagyni a járművet és lehetőleg egy magas dombra menekülni!

Angyal Alexandra salgótarjáni biztosító elárulta: Nógrád megyében nem jellemző, hogy villámárvizekre kötnek biztosítást. 

– Mivel szűkebb hazánkban is elég gyakoriak a viharkárok, így azt többen választják. A villám okozta károk egyébként minden lakásbiztosításban benne vannak, azonban annak másodlagos hatása általában már kiegészítő biztosításnak számít. Ilyen például, amikor a televízió tönkremegy. Ezen kívül beázásra is kérnek még biztosítást – emelte ki Alexandra.

A biztosító szerint főként azok választanak drágább biztosítást, akik már részesei voltak egy-egy káresetnek.

Kidőlt fák okoztak fennakadást | Bár az elmúlt időszakot többnyire napsütés jellemezte, egy-egy vihar azonban adott munkát a megye tűzoltóinak. Többnyire kidőlt fák, leszakadt faágak miatt vonultak a lánglovagok.   – A 22-es főúton öt fa dőlt az úttestre a közelmúltban, majd később Szécsényben, a Borjúpást utcában akadályozta a járműforgalmat egy kidőlt fa. Mindkét esetben a szécsényi hivatásos tűzoltók távolították el az útpályáról a fákat motoros láncfűrész segítségével. Őrhalomban, az Ifjúság úton egy családi ház kéményébe csapott a villám, amelynek hatására az kettéhasadt és életveszélyessé vált. A balassagyarmati és a szécsényi hivatásos tűzoltók, valamint az Ipoly-völgyi Különleges Mentő, Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai magasból mentő segítségével a tetőszintig visszabontották a kéményt. Személyi sérülés sehol sem történt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában