Kihívás

2022.07.16. 06:50

Szárazság pusztítja a vizek élővilágát Nógrád megyében

Extrém vízhiány veszélyezteti a patakok élővilágát szűkebb hazánkban. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei azt javasolják, ne a természetes vizeket használják a lakosok a locsolásra, mert a veszélyeztetett fajok is áldozatul eshetnek a vízkivételnek.

Fodor Orsolya

A Kövicses-patak leszáradt medre Pásztón

Forrás: BNPI

Az elmúlt időszakban jelentkező extrém vízhiány újabb kihívások elé állítja a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságát. Közleményükben hangsúlyozták: egyre inkább szembesülnek a klímaváltozás negatív hatásaival, amelyek egészen új feladatokat rónak rájuk.

– Az elmúlt hetekben a komoly vízhozamú patakok, és más jelentős vizes élőhelyek is teljesen kiszáradtak. A kisebb pocsolyákról és az apró vízfoltokról nem is beszélve. Ezt a vizekhez kötődő élővilág is erősen megsínyli, és hosszú távon nehezebb megoldani védelmüket. Őrszolgálatunk sajnos többször is helyszínelt a közelmúltban olyan patakoknál, ahol a szárazság mellett az illegális vízkivétel is nagyban hozzájárult a vízfolyások eltűnéséhez – írták a közleményben.

Felhívták a lakosság figyelmét, hogy a természetes vizekből való kerti és szántóföldi locsolás engedélyköteles tevékenység, emellett a védett állatfajokat is veszélyezteti a vízkivétel.

Így néz ki egy illegális vízkivételi pont
Forrás: BNPI

Nemrégiben például a pásztói Kövicses-patak is teljesen kiszáradt, ami valószínűleg a vízkivételre vezethető vissza. A halak számára a mederben visszamaradó kisebb vízfoltok ökológiai csapdaként működtek. Az őrszolgálatot is riasztották egy ilyen kis pocsolyához, amelyben sajnos már nagy mennyiségű pikkelyes pusztult el. A még életben lévő halakat sikeresen áthelyezték egy másik vízfolyásba.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága arra kéri a lakosságot, hogy felelősségteljesen végezzenek locsolást, és ne a természetes vizeket használják erre a célra. Alkalmazzanak olyan módszereket, amelyekkel nem veszélyeztetik az élővilágot. A csapadékvíz összegyűjtése a tetőkről például nagyszerű alternatívát jelenthet.

Mint írták, a patakok kiszáradása bizonyos szakaszokon a halállomány teljes eltűnéséhez vezethet. A vízfolyásokon sok helyen olyan műtárgyak találhatók, amelyek a hosszirányú átjárhatóságot teljesen megszüntetik, és a kiszáradásuk esetén az alsóbb szakaszokról már nem települhetnek vissza a halak. Igazgatóságuk már több ilyen veszélyes műtárgy átalakítását is elvégezte pályázati forrásokból az elmúlt években, de a jelenlegi helyzet rávilágít arra, hogy tovább kell folytatni ezt a munkát.

A Kövicses-patak leszáradt medre Pásztón
Forrás: BNPI

A patakok kiszáradása nagyobb volumenű problémákra is felhívja figyelmünket. A vízgyűjtőterületeken rendkívül fontos lenne a megfelelő tájhasználat és a gazdálkodási módszerek alkalmazása. A kivágott erdőterületeken és a meredek szántóföldeken a csapadék gyorsan végigfut, a víz pedig kevésbé tud hasznosulni, mint a fával vagy a gyeppel borított részeken.

A szakemberek úgy vélik, hogy a klímaváltozás okozta problémák kezeléséhez és megoldásához komoly együttműködés és gyökeres változások szükségesek. Nemcsak a gazdálkodók, vagy a nagyobb szervezetek szerepe jelentős, hanem lakosságé is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában